Патријарх екумениста послао честитку католицима

0
патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Патријарх српски Порфирије посетио је Катедралу Узнесења Блажене Девице Марије, где га је дочекао београдски надбискуп Станислав Хочевар са сарадницима, и из ове богомоље честитао надбискупу, свештенству и верницима Католичке цркве у Србији предстојећи Божић, који се по грегоријанском календару прославља 25. децембра.

Како је јуче саопштено из Београдске надбискупије, српски патријарх свечано је дочекан уз звуке древних звона и оргуља катедрале, а сусрет је одржан у мултимедијалној дворани пасторалног центра „Папа Иван Добри”.

Обраћајући се окупљенима, београдски надбискуп Станислав Хочевар истакао је да му је посебно драго што се овим сусретом испуњавају смернице екуменског начела по којем се у сваком народу или држави већинска црква или већинска верска заједница прва занима и залаже за оне мањинске заједнице. Надбискуп је упознао госте са богатом историјом катедрале чија је обнова у току, истичући да је намера да крај ње буде подигнут духовни центар и конак за стручне сусрете, духовне вежбе, сусрете младих брачних парова, црквених хорова, који тренутно немају одговарајући простор за окупљање. Хочевар је додао да Католичка црква у Србији нема где да окупља децу, полазнике веронауке, јер их је у самим школама премало за школску веронауку.



Патријарх Порфирије изразио је радост због овог сусрета и у свом обраћању истакао потребу за миром који, како је истакао, није могућ без сина божјег и његовог доласка међу нас у обличју човека. Поглавар српске цркве обећао је и да ће СПЦ у знак братске љубави и солидарности дати донацију за обнову пасторалног центра, како би и католици имали све потребне услове за нормалан верски живот, наводи се у саопштењу. Истакао је и да је потребно наћи решење за одржавање веронауке у школи за католичке ђаке.

Episkop Irinej Dobrijević triškario novac namenjen obnovi hrama na Menhetnu, za sopstvene potrebe?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пригодну честитку за Божић свим католицима у Србији упутио је и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владимир Рогановић, истичући да Република Србија помаже католике и све верске заједнице у Србији онолико колико може.

Прочитајте још:  ФБИ је изједначио америчке католике са "домаћим терористима"

Након сусрета уследило је разгледање Маријанума – катедрале с околним објектима – који се обнављају, а након тога патријарх се задржао у жупном дому код братског стола.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *