Рио Тинто наставља са откупом парцела, мештани јављају да примају СМС-ове

0

Izvor: N1

Како Н1 сазнаје, Рио Тинто наставља да откупљује парцеле у области Горњих Недељица и Слатине.

Контакт са власницима и мештанима остварује се преко СМС порука које непрестано стижу. Процедура је таква да уколико сте заинтересовани за продају земље добијете мејл са понудом Рио Тинта, сазнаје Н1.

На основу порука које су нам проследили мештани види се да се тачно зна које се парцеле траже.



А раније данас, генерална директорка „Рио Сава Еxплоратион“ Весна Продановић изјавила је, у интервјуу агенцији Бета, да та компанија планира да застане с пројектом „Јадар“ и да позове на јавни дијалог како би се становници упознали са свим аспектима пројекта.

На питање Бете да ли ће компанија да настави да купује имања на подручјима где је у плану експлоатација руде и у зонама утицаја рудника, директорица Рио Саве је рекла да ће компанија „наставити да сарађује“ с локалном заједницом и с власницима земљишта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Свесни смо да је наш пројекат уско повезан с њиховом земљом, начином живота и да им мора донети и позитивне ствари и побољшати услове живота. Процес откупа земљишта је према Закону, неопходан услов за исходовање дозвола за изградњу, и зато је и морао да започне раније, конкретно, у августу 2020. године. Процес је вођен уз редовне и честе консултације са власницима земљишта, уз уважавање њихових сугестија и потреба“, казала је Продановићева.



Додала је да се програм откупа земљишта спроводи на добровољној бази и у складу са свим важећим законима Републике Србије, уз примену најбоље глобалне праксе у складу са стандардима Међународне финансијске корпорације, који дефинишу мере, поштену накнаду и унапређене услове живота људи који пролазе кроз процес пресељења.

Прочитајте још:  Шапић критикује Весића: У Београду се није квалитетно комуницирало са грађанима

„До сада ни једно домаћинство које живи у предвиђеном обухвату није експлицитно одбило понуду која се шаље искључиво по личном захтеву власника, и са свега неколико домаћинстава разговори су још у току“, истакла је она.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *