Израел и Немачка уводе четврту дозу вакцине

1

(Фото EPA-EFE/Fehim Demir)

Израелски тим за борбу против пандемије препоручио је да старији од 60 година и здравствени радници треба да приме и четврту дозу вакцине против вируса корона. Вакцинација по четврти пут јуче је била главна тема и у Немачкој. Министар здравља Карл Лаутербах изјавио је јуче да ће бити неопходна четврта доза вакцине због заразнијег омикрон соја.

Како је објаснио, Немачка је наручила 80 милиона доза вакцине произвођача „Бионтек” и оне би требало да стигну у априлу или мају, а биће испоручена и четири милиона доза новоодобрене вакцине „Новавакса” и 11 милиона доза нове вакцине француске компаније „Валнева”, која чека дозволу за одобрење.

„Агресивна кампања за имунизацију бустер дозом вакцине наш је најважнији елемент у борби против омикрона”, поручио је Лаутербах. Стога ће Немачка пре Нове године увести нове мере које укључују ограничавање приватних окупљања на највише десет вакцинисаних особа. Клубови и дискотеке се затварају, а велики догађаји, попут утакмица, биће одржани без публике.



Израел, земља која се после изузетно високе стопе вакцинације готово потпуно отворила и вратила старом начину живота, сада се припрема за нови талас инфекција изазваних омикрон варијантом вируса. План о примени четврте дозе за здравствене раднике, старије од 60 година, али и оне који имају неку хроничну болест имунолошког система, долази након што је у уторак умро шездесетогодишњи пацијент заражен новим сојем.

Уз први смртни исход, земља је до сада, према званичним подацима, забележила бар 340 случајева заразе омикроном. Из канцеларије премијера Нафталија Бенета за Би-Би-Си кажу да ће ову дозу давати највероватније по истеку најмање четири месеца након примљене треће дозе. Премијер је већ позвао оне који испуњавају услове да се пелцују.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Руска војска је ударила по објектима СБУ, одакле су вршени информациони напади на Русију

Израел је у новембру сугерисао да би и деца узраста од пет година требало да се вакцинишу, а премијер сада наводи да би свако дете које испуњава услове требало да прими вакцину у наредне две седмице, што би, како каже, помогло да се успори и умањи јачина новог таласа. Више од 4,1 милион Израелаца примило је три дозе вакцине против вируса корона. Стопа имунизације остаје ниска међу тинејџерима и малом децом.



Омикрон сој потврђен је у 106 земаља, а ризик од нове варијанте вируса је висок, извештава СЗО у недељном билтену и истиче да је делта сој и даље доминантан и да је заступљен у 96 одсто узорака. Светска здравствена организација указује, пак, да се омикрон брзо шири чак и у земљама које имају висок степен колективног имунитета. Кад је реч о клиничкој слици, односно тежини болести коју изазива, СЗО истиче да су подаци још ограничени.

Јужноафричка студија открива да је код инфекције омикроном нижа стопа хоспитализације, тачније, да је ризик од развоја тешких облика болести мањи у односу на моћ делта соја. Истраживачи узимају у обзир то да утицај на овај исход има и висок имунитет популације, што значи да не треба пребрзо доносити закључке о суштинским карактеристикама омикрона. О овој варијанти вируса много се говори у Европи, и то поготово у Аустрији, где је забележено 365 случајева инфекције, а која је до 12. децембра имала свега 49 оболелих. Тамо се већ чују упозорења да би кад нови талас стигне могло доћи до прекида ланца снабдевања намирницама, због чега се саветује грађанима да обезбеде основне потрепштине за период од две седмице.

Прочитајте још:  ПОСЛАНИЦИ АфД: Захтевамо од немачке владе да повуче признање Косова!



У Француској, за разлику од остатка Европе, не разматрају нове строге мере затварања, попут Финске, која ће затварати барове у 22 часа, али ће у првој половини јануара здравствену пропусницу преиначити у „вакцина пропусницу”. То значи да ће сертификат неопходан за обављање одређених професија и нормалан живот бити доступан само вакцинисанима.

А што се вакцина тиче, „Фајненшел тајмс” преноси да компанија „Астра Зенека” ради на производњи цепива против омикрон соја. И научници америчког Војног истраживачког института „Волтер Рид” требало би ускоро, након двогодишњег рада, да објаве да су развили вакцину која је ефикасна против ковида 19 и свих његових варијанти – подразумева се и омикрона.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Израел и Немачка уводе четврту дозу вакцине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *