Фирме блиске режиму узеле стотине милиона за послове „ноћних чувара“

0

Foto: promo

Група од десетак фирми, како опозиција тврди блиских режиму, из месеца у месец, годинама уназад, од државних предузећа добија на десетине и стотине милиона динара за послове обезбеђења објеката. За оно што су не тако давно радили ноћни чувари.

Интересантно је то да ове фирме послове добијају или самостално или наступају заједно као конзорцијум. Углавном на тендерима без конкуренције, као једини понуђачи.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић на недавној конференцији за новинаре изјавио је да је Електропривреда Србије (ЕПС) током 2019. године склопила трогодишњи уговор вредан око 15 милиона евра. Посао је склопљен са неколико фирми за обезбеђење, међу којима неке осигуравају и објекте Министарства унутрашњих послова, на основу уговора од око миллион евра.



Како показују документа до којих је дошао лист Нова, реч је о уговору који је склопљен 2019. године у вредности од 1.787.000.000 динара. Посао је добила група понуђача коју чине ВИП Сецуритy доо Беогард, Г4С Сецуре солутионс доо Београд, Добергард доо Београд, Добергард плус доо и Спарта сецуритy доо. Као подизвођачи ангажовани су Тистен гроуп доо, БПС Сецуритy доо и Протецта гроуп. Те исте године ЕПС је ангажовао обезбеђење и за термоелектрану Ђердап. За потребе физичког обезбеђења огранка ХЕ Ђердап издвојено је 342.125.000 динара, а посао су добиле ВИП Сецуритy доо, Г4С Сецуре солутионс и Спарта сецуритy.

И Министарство унутрашњих послова је ангажовало обезбеђење. Тако су фирмама В.И.П сецуритy, “Г4С Сецуре солутионс”, “БПС Сецуритy и “Тистен гроуп” дали 110 милиона динара за трогодишњи уговор од 2019. до 2021. Године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Нова.рс: Усред општег колапса у енергетском систему Србије, фирми брата Дарије Кисић 211 милиона од ЕПС



И тако у круг

И тако се годинама уназад понављају иста имена компанија у готово сваком већем послу услуга обезбеђења објеката.

Једна од тих фирми је, како је навео Алексић и “БПС Сецуритy” бивше државне секретарке МУП Милене Вуковић.

“ЕПС, ЕМС и МУП су за 2018. и 2019. фирмама за обезбеђење дали 2,5 милијарди динара”, истакао је Алексић.

И нису једини. Како показује документација до које је дошао наш лист, само током 2019. године за послове физичко – техничког обезбеђења, ЈКП Зеленило Београд дало је 191.338 евра, Национална служба за запошљавање 3.004.640 евра, ЈП Електропривреда Србије 5.751.908 евра, Градска општина Палила 87.165 евра, ЕПС Београд 588.727 евра…



Разрађена шема

И све те послове добиле су неке од претходно наведених компанија. Оне су подељене у три групације, наводи потпредседник Народне странке Мирослав Алексић за Нову.

“У првој групи је власник Душан Ђукић и ту се налазе фирме Добергард, Добергард плус, Спарта сецуритy… Друга чине фирме “ВИП сецуритy” и “Г4С”. Ту се спомиње и “Емпорио тим” компанија од раније позната јавности, као ћерка фирма ВИП Сецуритy. Трећу групацију чин БПС који је у власништву бивше државне секретарке МУП Милене Вуковић”, наводи Алексић.



Већина тендера на којима ове фирме добијају послове, тврди Алексић, јесу са једним понуђачем, дакле без икакве конкуренције.

“Кад су мањи износи у питању, онда се углавном пријави једна од овох фирми, а кад су већи послови у питању тад се удружују у конзорцијум. И тако раде са државним предузећима и институцијама по готово свим градовима и општинама широм Срније. Притом су то астрономске цифре, а њихови биланси у АПР-у у последњих пет годин асу такви као да баве изградњом путева, а не обезбеђењем путева. Уговори са ЕПС-ом као највећим системом и њиховим вишегодишњим послодавцемсу само пример. Оваквих уговора има на на десетине и мере се у стотинама милиона евра. А за шта? За посоа који су до пре неколико година обављали ноћни чувари”, закључује Алексић.

Прочитајте још:  Кијевски режим наставља да мобилише тинејџере за војску

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *