„Сматрајте ме девојком“: МОК је одобрио женски спорт као забаву трансродних особа

0

(фото:БН ТВ)

Америчка трансродна пливачица Лиа Томас са Универзитета у Пенсилванији завршила је прва у три пливања за жене на Зипи Инвитејшнл у децембру 2021. у Охају. Ове победе су јој донеле улазницу за америчко првенство у пливању у Џорџији у марту.

Национална академска атлетска асоцијација (НЦАА) није пронашла неправилности у Томасином учешћу на такмичењима, пошто је била подвргнута обавезној једногодишњој терапији супресије тестостерона. Према садашњим стандардима спортских власти, такав хормонски курс се сматра довољним да новопечена жена може поштено да се такмичи са другим спортистима.

Овај инцидент би вредео посматрати само као још једну манифестацију „нове нормалности“ на Западу, ако не због две околности. Прво, 22-годишња Лија има добре шансе да обори америчке националне рекорде на више удаљености и пробије пут до олимпијског тима. И друго, трансродне жене више нису обавезне да снижавају ниво тестостерона да би се такмичиле, укључујући Олимпијске игре, према новим смерницама МОК-а које ће бити уведене одмах након Зимских игара у Пекингу.



Све сугерише да је светски женски спорт на ивици револуције, услед чега ће „злато“ у низу дисциплина припасти готово искључиво „преобраћеним“ мушкарцима – једноставно због њихових телесних предности: од висине до величине срца, плућа и мишића.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Друго пре рекорда

До новембра 2019. Лијино име је било Вил. Под овим именом Томас је више пута бранио боје свог универзитета у базенима, показујући врло осредње резултате. Али пре неколико година променио је пол, провео је целу 2020. код куће због изолације због корона вируса, а сада је направио сензацију. Тачније, издала га је као Лија.

Прочитајте још:  Милош Јовановић: Да ли Албанци и ЛГБТ организације имају исте менторе?

Томасове три кратке победе у Охају су заиста вредне пажње. Она је 3. децембра прешла 500 јарди за 4:34,06, 15 секунди испред своје најближе конкуренткиње. Следећег дана, на 200 јарди, показала је 1:41,93, доневши другом месту 7 секунди. А 5. децембра, препливавши 1650 јарди за 15: 59,71, потпуно је претекла сваког најмање за круг.

Било је то Лијино пливање од две стотине јарди које је изазвало напетост код многих њених такмичара. Чињеница је да је пре америчког националног рекорда 2015. (1:39,10) недостајало само нешто више од секунде. Иначе, тај рекорд је поставила и студентица – и уједно петострука олимпијска шампионка Миси Френклин. Истовремено, ове године резултат Томаса на овој дистанци у Сједињеним Државама нико није победио , на 500 јарди – само један пливач, а на 1650 јарди – четири.

Ово Лији даје одличну шансу да се докаже на стартовима марта у Атланти и такмичи се за место у националном тиму. Осим ако је, наравно, не збуни скандал који је избио после резултата наступа у Охају.

Почело је, наравно, негодовањем изгубљених девојака, потом се проширило на друштвене мреже и врло брзо доспело у политички врх. Недавно, 14. децембра, гувернер Јужне Дакоте Кристи Ноем, републиканка, најавила је закон о забрани трансродних особа да учествују у женским спортовима широм државе. Основ за утврђивање пола спортисте је извод из матичне књиге рођених који се издаје одмах по његовом рођењу, наводи се у нацрту закона. Слични закони су већ донети у Алабами, Арканзасу, Западној Вирџинији, Мисисипију, Монтани, Тенесију и Тексасу. Иста норма, на Лијино ужасавање, могла би да се појави у Пенсилванији, за коју се она залаже.

Прочитајте још:  Скандалозна британска школа: Уче децу да постоје 73 пола, избацују оне који се противе

Овде је коса нашла камен: трансродна агенда наишла је на феминистичку агенду. У схватању Ноа и низа критичара, Лија Томас и остали трансови, попут последњих кретени, задиру у једнака права и могућности жена које су избориле, између осталог и зарад спортског успеха. И није чињеница да ће америчка ЛГБТ заједница победити у овом спору. Заиста, судећи по мајском истраживању Галупа, 62% одраслих Американаца подржава став Кристи Ноа.

Међутим, Томас и транс заједница могу да притекну у помоћ Међународном олимпијском комитету, чија је најновија иницијатива невероватна.

МОК “хода као коњ”

Тренутна правила МОК- а из 2015. године наводе да трансродне особе имају право да се такмиче у женским спортовима ако су задржале ниво тестостерона испод 10 наномола по литру (нмол/Л) крви у последњих 12 месеци пре такмичења. За поређење, нормалан ниво код мушкараца је 11-33 нмол / л, код жена – 0,24-3,8 нмол / л.

Већ из ових бројки је јасно да су тренутна правила светске спортске власти превише мека. Али уместо да пооштри захтеве за такве као што је Лија Томас, комитет је направио витешки потез.

Извршни одбор МОК-а је 12. новембра представио свету нова правила игре која ће ступити на снагу од марта 2022. године. Под плаштом људских права, инклузивности и родне равноправности, дао је спортским савезима право да „на око” одлучују који спортиста има неправедну предност у односу на његове ривале, а који не. И опоменуо их је са десет водећих принципа који поништавају сваку „претпоставку предности” у спорту.

Пре свега, улога тестостерона у постизању хендикепа код трансродних особа је проглашена „нејасном“, па више није потребно снижавати његов ниво. Подразумевано, свака особа добија право да се такмичи међу спортистима оног пола за који себе сматра. Од сада, сам спортиста не треба ништа да доказује – спортске организације морају доказати да има несразмерну супериорност.

Прочитајте још:  У Швајцарској служена римокатоличка миса у дугиним бојама

Истовремено, пошто промене у хормоналном нивоу могу бити штетне по здравље, од медицинских процедура треба одустати у корист већег укључивања „свих жена” у такмичење. Најважније је физичко, психичко и ментално здравље спортисте: оно не би требало да трпи. И без инвазивних или гинеколошких прегледа – живела приватност и „аутономија тела“!

Иза језика ове птице је ово. Међународна пливачка федерација, у чијем бироу места извршног директора, првог потпредседника, другог потпредседника и благајника заузимају имигранти из англосаксонског света, свакако ће подржати Томасово учешће на светским такмичењима, не налазећи никакву неправду у њена “другост” у односу на друге… А после Лије, у велики женски спорт ће се слити поток лопова, спремних да себи одсеку било шта зарад олимпијских награда.

И више неће бити губитници као несрећна трансродна дизачица тегова са Новог Зеланда Лорел Хабард, која на Играма у Токију 2020. није могла да подигне утег. Па чак ни клонови сестара Вилијамс, чија је мушкост пословична. Женско пливање, тенис, скијање и веслање осуђени су на најезду необријаних типова са Адамовом јабучицом, чија ће једина припадност лепшем полу бити машна на прасцу .

На срећу, постоји неколико спортова о којима не морате да бринете. Ово је гимнастика и ритмичка гимнастика: оно што девојке раде на балвану и са траком је ван моћи било ког мушкарца.

Елена Панина/РУССТРАТ

Превод:ВАСЕЉЕНСКА ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *