(фото:ФСК.РУ)

Сви Бжежински верују да Русија неће моћи да поврати свој суверени статус без Украјине.

У ноћи 18. децембра, Сенат САД одобрио је именовање Марка Бжежинског, сина бившег помоћника САД за националну безбедност Збигњева Бжежинског, на место шефа америчке дипломатске мисије у Пољској.

Марк Бжежински.

Марк Бжежински. Фото: тхефирстневс.цом

У постсовјетској историји овај догађај има симболично значење. Посебно ако се има у виду да је ове године Бжежински млађи по други пут именован на место амбасадора у Пољској. У лето је пољска влада одбила да му да агреман, што је, према писању западних медија, само себи изазвало смех. Варшава је тражила да се представник Вашингтона најпре одрекне пољског држављанства, које он нема. Пољаци су, међутим, навели да је Збигњев Бжежински, који је рођен 1928. године у Варшави, имао пољско држављанство и, са становишта закона Пољске, његов син је такође држављанин Пољске. А пошто пољски држављанин не може бити амбасадор друге државе у својој земљи, од Марка Бжежинског је затражено да се обрати председнику Анџеју Дуди са захтевом да га лиши пољског држављанства. Марк Бжежински млађи, који је већ био амбасадор САД у Шведској, заузврат одбио  да тражи било шта од председника Пољске.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Повод за ову причу, сматрају  шведски новинари, је захлађење односа између Варшаве и Вашингтона након појављивања Џ. Бајдена у Белој кући. Наводно, „нови амерички председник није, као Трамп, затварао очи пред кршењем демократије, слободе говора, ЛГБТ права и ограничења независности правног система у Пољској, па сада хладни односи прете да идите у дубоко замрзавање . 

Америчко-пољски дипломатски односи добиће нови замах

Међутим, судећи по одлуци америчког Сената, ситуација на граници са Украјином и Белорусијом је толико „загрејана“ да је чак и забринутост за „права ЛГБТ популације“ избледела у други план. За Вашингтон је изузетно важно да се у Варшави хитно нашао не само професионалац, већ наследни русофоб, присталица украјинског неонацизма, стручњак за балканизацију и постсовјетски простор. И нема бољег кандидата од Марка Бжежинског, који је ожењен „широком Украјинком“ Наталијом Лопатњук, у овом случају.

У 1999-2001. служио је под председником Клинтоном у Савету за националну безбедност САД као директор за Русију, Евроазију и Балкан (укључујући оправдавање бомбардовања Југославије). У 2011-2015. под америчким председником Бараком Обамом, који је својевремено свој пут у велику политику започео још као студент под директним надзором Збигњева Бжежинског, Марк је био амерички амбасадор у Шведској, где је градио архитектуру Источног партнерства, а такође се бринуо о Чеченски терористи и њихови медијски ресурси делују преко Финске…

Збигњев Бжежински.

Збигњев Бжежински. Фото: артстатион.цом

Неколико речи о наследству. Марков отац – Збигњев Бжежински – један од идеолога униполарног света, својевремено је успео да оствари активну позицију папе Јована Павла ИИ, Пољака по пореклу (у свету Карола Војтиле), који је најавио заједнички „крсташки рат против комунизам“ са САД и НАТО (совјетском Русијом). Резултати деловања овог тандема били су уништење Варшавског пакта, талас „баршунастих револуција“ у источној Европи, победа пољске  „ Солидарности “ , тзв. свенародни округли сто преговора (са прозападном опозицијом), оставка владе В. Јарузелског, распад ПУВП, неутрализација пољских снага безбедности, избор Леха Валенсе за председника…

Прочитајте још:  Бугарски европосланик: Србија жели да спречи развој Западног Балкана и наметне „српски свет“

Марков деда је код нас мање познат од оца. И потпуно незаслужено. Тадеуш Бжежински, виши дипломата међуратног режима у Пилсудском(1896-1990) био је најактивнији диригент „прометеистичке“ политике Пољске као савезника Хитлерове Немачке, подржавао је нацисте и у многоме утицао на спољну политику Варшаве 1930-их. Радећи 1931-1935. у Немачкој у време процвата нацизма (у Лајпцигу у амбасади Друге пољско-литванске заједнице), деда Бжежински је учинио све што је могао за савез Пољске са нацистима. Његов допринос склапању Немачко-пољског пакта „О пријатељству и ненападању“ 26. јануара 1934. године, који је постао апотеоза рађања нацистичке Немачке, је непроцењив. Овај споразум између режима Пилсудског и Хитлера био је испред Пакта о ненападању између СССР-а и Немачке („Пакт Молотов-Рибентроп“) за 5 година и био је први међународни уговор Хитлеровог режима који је легитимисао нацизам у очима запад.

Тадеуш Бжежински, 1932. Фотографија: Народове Арцхивум Цифрове

Тадеуш Бжежински, 1932. Фотографија: Народове Арцхивум Цифрове

Нешто касније, након што је постао конзул у СССР-у (1936-1938), Тадеуш Бжежински је у име Пољске категорички одбио да да гаранцију за пролазак совјетских трупа за одбијање фашистичке агресије и одбрану Чехословачке. Тако је и он допринео успеху Минхенског споразума. Иначе, Тадеуш и његова супруга су радили у пољском конзулату у Харкову, на ул. Олминског, где је Збигњев Бжежински рођен, за које су записали да је рођен у Варшави.

Године 1938, након укидања пољског конзулата у Совјетској Украјини, Тадеуш Бжежински је постао генерални конзул Пољске у Канади (1938-1945). Истовремено, у Монтреалу је био чврсто уверен да је будућност његове земље у савезу са нацистичком Немачком. Немачка окупација Пољске у септембру 1939. била је трагедија за Бжежинског старијег, али је истовремено означила и почетак прекоокеанске каријере његовог сина Збигњева.

По доласку комуниста на власт у Пољској, Тадеуш Бжежински је постао „пребег“. И убрзо се сродио са кланом другог источноевропског русофоба. То се догодило након брака младог Збигњева Бжежинског за вајарку Емилију Бенеш (рођену 1932), унуку нећакињу премијера Чехословачке Едварда Бенеша . Из овог брака су се појавили синови Јанг (рођен 1963.) и Марк (рођен 1965. године), настављајући данас политику свог деде и оца.

Збигњев, Јан и Марк Бжежински

Збигњев, Јан и Марк Бжежински

Суштинска чињеница: сви Бжежински полазе од премисе да Русија неће моћи да поврати свој суверени статус без Украјине . Истовремено, са Украјином их повезују не само питања глобалне стратегије. Гнездо предака племићке породице Бжежински је град Бережани (пољски „Бжежани“) који се налази у Тернопољској области. Тадеуш Бжежински је рођен и школовао се у Лавовској области. За „пољскост“ ове земље борио се и против украјинских националиста (1918) и против совјетских интернационалиста (1920). Његов син Збигњев, „незванично“ рођен у Харкову, званично је једини неукрајинац – почасни грађанин Лавова. Оба унука Јан и Марк успели су да живе на територији постсовјетске Украјине.

Прочитајте још:  Дићи "Балканистан" у ваздух

Јан Бжежински је био и саветник украјинске владе. Импресиван је чак и отворени досије овог америчког обавештајца и стручњака за спољну политику и војна питања: помоћник министра одбране за Европу и НАТО, одликован је Орденом за заслуге официрске класе Пољској, одликовањем министарства одбране Литваније и Летоније и Медаља за заслуге Министарства одбране САД … Власник и руководилац структуре БРЖЕЗИНСКИ ГРУПЕ , главна делатност је стратешка анализа, развој и спровођење геополитичких интереса Сједињених Држава. Ова  ” аналитичка фирма ”  бави се стратешким обавештајним пословима и има службу за брзо реаговање која спроводи “акционе мере”…

Јан Бжежински је у јулу 2020. рекао да Вашингтон врши „недовољно јак” притисак на Русију. „Током протеклих 15 година, одговор Запада, укључујући Сједињене Државе, на руску активност укључивао је ограничене мере притиска као што су економске санкције и слање војске [у Европу, заједно са] краткорочном дипломатском изолацијом “, рекао је. Према његовом мишљењу, овакав приступ није довело до промене у Русији ‘а спољне политике “, а вероватно и му дао [председник Владимир Путин] храбрости . 

Данас доследни „прометеисти“ Марк и Јан Бжежински покушавају да „сломе“ Русију и боре се са њом до последњег Украјинца. И то се наставља од самог почетка крвопролића у бившој Украјинској ССР. Још пре почетка оружаног сукоба у Донбасу, Збигњев Бжежински је објавио програмски чланак у часопису Политицо (2.05.2014) „Шта Обама треба да каже Американцима о Украјини“. У њему је предложио претварање Украјине у сталну арену за урбане битке. Истичући да ће “Украјинци борити само знајући да ће добити помоћ од Запада, посебно оружје потребно да организује успешне битке за градове . 

Истовремено са овим, оба сина З. Бжежинског позвала су да наоружају украјинске нацисте. Марк, који је надгледао НАТО поред Русије, Евроазије и Балкана, у америчкој НСС је у априлу 2014. објаснио Европљанима да се раст војних буџета сада може прикрити „претњом која се појављује из Русије“. Јан Бжежински се, као искусни обавештајац, појавио у маски саветника-представника Атлантског савета *** (организације за лобирање за интересе НАТО-а, створене 1961. године) у Вашингтон посту 24. марта 2014. „Три начина НАТО може ојачати безбедност Украјине“. Затим је у емисији ЦНН-а 14. августа рекао да алијанса треба да подржи Украјину војном опремом, обуком трупа и наоружања, као и„Подсети Русе на Авганистан . 

Другим речима, синови Бжежинског су још пре избијања ратних дејстава у Донбасу почели да претварају Украјину у „нови Авганистан“ за Русе. У то време, њихов отац је у интервјуу говорио о технологији, отворено говорећи о својој улози у обуци авганистанских исламиста од стране америчке ЦИА. Наслови интервјуа говоре сами за себе, „Како смо Џими Картер и ја поставили темеље за муџахедине” (Хов Јимми Цартер анд тхе И оф тхе Стартед тхе Мујахидеен // ЦоунтерПунцх, 15.01.1998 ) , „Ја бих то поново урадио” (‘ д И од До Ит Агаин // Тхе Америцан Интерест, 1.05.2008 ) . Иначе, Бжежински је у то време већ урадио нешто слично на Балкану, одигравши, заједно са својим синовима, значајну улогу у разарању Југославије и бомбардовању Србије.

Прочитајте још:  ЦРНЕ ЗАСТАВЕ АРАПСКЕ ВОЈСКЕ: 20 МИЛИОНА МУСЛИМАНА ПОЧИЊЕ РАТ У ЕВРОПИ

Данас, преселивши се у Варшаву, ближе границама Украјине и Уније Русије и Белорусије, Марк Бжежински може да рачуна на бројне русофобне „прометејце“ који су витално повезани са њим. (Белоруски истраживачи овом тиму приписују актуелног америчког амбасадора у Минску Ј. Фишера, тако да  „ свађа у породици Бжежински ”  појачава своје акције у белоруском правцу). Сви ти људи на генетском нивоу су проводници Прометхеисм (Полисх Прометеизм) – идеологија и пројекат који су у основи геополитике креатора режима Пилсудског. Циљ је ослабити и распарчати Руско царство, затим Совјетски Савез и Русију подржавањем националистичких покрета за независност неруских народа који живе унутар историјске Русије. Прометеизам допуњује идеју „Интермариума“, односно федерације „Интермариум“ ( пољ . Миедзиморзе ) и заснива се на тзв. Јагелонска линија пољске политике, која наводно има 600-годишњу позадину.

Маттхев Бжежински

Маттхев Бжежински

Медијску подршку прометејству и његовим заговорницима на глобалном нивоу пружају утицајно у одређеним круговима јавно мњење, писац и новинар Тхе Нев Иорк Тимес-а Метју Бжежински (рођак) и Мика Бжежинскаја (сестра) – аутор и водитељ најпопуларнијих Е-Би- Си (у време док је била дописница ЦБС Невс-а , управо је она директно допринела да се међу светском популацијом формира перцепција трагедије у Њујорку 11. септембра 2001. неопходна за „господаре дискурса“), заступајући интересе породице у водећим америчким медијским корпорацијама.

Мика Бжежинскаја

Мика Бжежинскаја

С обзиром на политичку тежину, активност и способности клана Бжежинских наследних русофоба у структурама које лобирају за интересе НАТО-а, медијских корпорација, Пентагона и америчког Стејт департмента, можете бити сигурни: сви потомци обожаватеља нацизма Тадеуша Бжежинског спремају се да играју значајну улогу у антируској политици Вашингтона у блиској будућности.крвопролиће у словенском делу бившег СССР-а.

Артјом Игњатијев/ФСК.РУ

Превод:Васељенска ТВ

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *