ШТА НАМ МОЗАК ПОРУЧУЈЕ “СТРАШНИМ” СНОВИМА Није реч само о нелагоди, већ о озбиљном обољењу, ево кад треба отићи лекару

0

(фото:Shuterstoock)

Ако приметите да се ове теме у сну изнова и изнова јављају, јавите се лекару.

Док спавамо, наш мозак “пречешљава” наша сећања, мисли и осећања. И док већина људи снове тумачи као поруку коју нам подсвест шаље, заправо они могу да укажу на стање нашег здравља.

Стручњаци из Центра за циклус спавања (СЦЦ) кажу да би снови могли да вас упозоре на потенцијално опасан поремећај који се јавља у сну. То је зато што мозак подсвесно обрађује физичке симптоме одређених тегоба, а који се испољавају кроз снове. Ако приметите да се ове теме у сну изнова и изнова јављају, јавите се лекару.



Иако многи људи са опструктивном апнејом за време спавања нису свесни својих симптома, стручњаци кажу да би управо снови могли да укажу на проблем. У случају да имате ово стање, већа је вероватноћа да ћете имати “живописне ноћне море” које симболизују ваше узнемирено дисање – начин на који вас мозак упозорава на претњу.

“Уобичајене врсте ноћних мора за оне са апнејом укључују снове о дављењу и гушењу, снове о томе како се борите за дах док сте под водом или у свемиру, као и снове о запушеним цевима и заглављењу у лифту”, објашњавају стручњаци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једна студија објављена у “Journal of Clinical Sleep and Medicine” открила је да “пацијенти са апнејом имају нове које су много негативнији од оних који немају овај проблем. А ови снови такође могу да утичу на то и како се осећамо током дана.

“Дневну анксиозност и депресију обично доживљавају они са апнејом у сну који су имали живописне ноћне море”, упозоравају стручњаци. Истраживања показују да су ови симптоми менталног здравља често директна последица прекомерне дневне поспаности (ЕДС), која је “један од главних симптома” апнеје у сну.

Прочитајте још:  Повреде мозга након вакцинације против KОВИД-а

Ало.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *