Онколошки болесници упркос вакцини подложни тежем облику ковида, стопа смртности 13 одсто

0

Foto: Profimedia

Онколошки болесници који су вакцинисани двема дозама вакцина против ковида 19 не би смели да потцене опасност од заразе коронавирусом, упозорили су научници.

Од 54 онколошка пацијента, који су се заразили коронавирусом упркос томе што су вакцинисани двема дозама Модернине и Фајзерове вакцине или једном дозом вакцине компаније Џонсон и Џонсон, а пре препоруке да приме и бустер дозу, 65 одсто их је хоспитализовано, 19 одсто је завршило на одељењу за интензивну негу, а 13 одсто их је умрло, подаци су Међународног конзорцијума за проучавање ковида 19 и рака.

Студијом није анализирана делотворност вакцине у превенцији заразе.



Но међу пацијентима вакцинисаним двема дозама који су се заразили коронавирусом, ковид 19 био је једнако тежак као у упоредној групи од 1656 невакцинисаних пацијената с раком и ковидом 19, објавили су научници у часопису Анналс оф Онцологy. Показало се да је ризик био највећи за пацијенте с раком крви.

“Многе студије указују на то да се у пацијената који болују од неког облика рака не успева да се створи снажан имунолошки одговор организма, а ово је прва велика студија која вероватно упућује на последице”, рекао је др Џереми Ворнер са Универзитета Вандербилт у Нешвилу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Код онколошких болесника додатне бустер дозе су кључне, као и континуирано ношење заштитних маски, одржавање физичког размака и подстицање свих њихових блиских контаката да се вакциниши”, казао је Ворнер.

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *