Да ли је пандемија збрисала средњу класу: Богаташа све више, неједнакост се убрзано продубљује

0

CC0 / Pexels /

У већини делова света 10 одсто најбогатијих људи контролише отприлике 60 до 80 одсто богатства.

Удео у глобалном богатству, који држе милијардери, порастао је на рекордни ниво током кризе ковида 19, показујеизвештај групе коју је основао француски економиста Томас Пикети.

Око 2.750 милијардера контролише 3,5% светског богатства, саопштила је Лабораторија за глобалну неједнакост са седиштем у Паризу, почетком месеца. То је у односу на 1%из 1995. године, најбржи раст од избијања пандемије, саопштила је група.



Најсиромашнија половина становништва планете поседује око 2% свог богатства. Налази студије доприносе дебати о погоршању неједнакости током кризе јавног здравља, која штети економијама у развоју – тамо где недостају вакцине, као и финансијска средстава за ублажавање удара короне.

И у богатом свету, финансијска тржишта и тржишта некретнина су порасла значајно, након дубоког пада из прошле године, чиме се само додатно продубио јаз, пише Блумберг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лукас Чансел, један од аутора извештаја, каже да су милијардери акумулирали 3,6 билиона евра богатства током кризе, у којој Светска банка процењује да је око 100 милиона људи пало у екстремно сиромаштво.



У већини делова света, 10% најбогатијих људи контролише отприлике 60% до 80% богатства. Али, извештај истиче и неке јасне регионалне разлике.

Све у свему, сиромашније земље сустизале су богатије, али унутар тих земаља у развоју неједнакост је порасла. Диспаритети у истој земљи сада чине више од две трећине глобалне неједнакости, у односу на отприлике половину из 2000. године, стоји у извештају, пренео је Телеграф бизнис.

Латинска Америка и Блиски исток су најнеравноправнији региони на свету, са више од 75 одсто богатства у рукама првих 10 одсто, наводи се у извештају. Друге економије у успону, попут Индије, и даље пате од „средње класе која недостаје“, додаје се.

Прочитајте још:  Тестирање вакцина ће трајати најмање шест месеци

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *