Талибани забранили таксистима да возе жене без хиџаба и мушке пратње

0

(фото:Илустрација)

Талибанска верска полиција у Авганистану наложила је свим таксистима у Авганистану да не пуштају музику у аутомобилу и да не превозе жене без хиџаба и без мушке пратње ако је путовање дуже од 72 километра.
Упутство се налази на саветодавном памфлету који су дистрибуирали талибани. Портпарол министарства унапређења врлина и превенције порока Мухамед Садик Акиф потврдио је аутентичност и упутства за дпа у недељу.

Министарство тражи од возача да не превозе жене до одредишта удаљеног више од 72 километра ако са њима није мушкарац.

Од возача се такође тражи да узму паузе за молитву, док их саветују и да пусте браду.



Универзитетски професор Харун Рахими критиковао је талибанску директиву, поручивши да ће таксисти бити у позицији да наџиру женска тела и њихово кретање, што ће створити прилике за узнемиравање и учинити јавне просторе несигурним за жене.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Муслиманке су научнице, на важним су местима у разним индустријама и политичке су лидерке широм света”, написао је Рахими на Твитеру.

Он и други званичници Америчког универзитета у Авганистану евакуисани су из земље раније ове године.

“Авганистанке би требало да следе њихов пут”, казао је.

Од преузимања контроле над Авганистаном, талибани су значајно смањили женска права. У бројним случајевима жене се не могу вратити на своја радна места, а већина женских средњих школа је затворено.

Протести женских активисткиња насилно су сузбијени. Прошле недеље власти су почеле да уклањају слике жена на огласима у престоници Кабулу.

Талибанско министарство порока и врлина постојало је и деведесетих, када су талибани први пут владали земљом и оно је ноторни симбол арбитрарних кршења људских права, јавним премлаћивањем или затварањем.

Прочитајте још:  Портпарол талибана за немачки "Билд": Желимо да Немачка има најбољи могући дипломатски однос са нашом новом владом

Експрес вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *