Адвокати и даље не раде, суђења нема: “Нико нас није звао на преговоре”

0

Foto: Printscreen

Чланови Адвокатске коморе Београда наставиће обуставу рада започету 24. децембра, а на данашњој седници УО размотриће шта се може предузети како би се превазишао проблем који је настао због спорова у вези са трошковима обраде кредита.

Поводом информације да су адвокати и Удружења банака “сели су за сто” како би преговарали о споровима који су вођени пре овогодишње одлуке Врховног касационог суда, а у вези са трошковима обраде кредита, председник АКБ за БИЗЛифе портал каже да Адвокатска комора Београда није укључена у њих.

“О томе Адвокатска комора Београда нема никаква сазнања, нико нас није обавестио да су у току преговори, или да треба да буду, као и да ли евентуално треба да само своје представнике како би се преговарало око спорног питања“, рекао је за БИЗЛИфе портал председник АКБ Момчило Булатовић.



Он додаје да ће обустава рада, која је почела прошлог петка бити настављена до даљег.

Адвокатска коморе Београда обуставила је рад од петка, 24. децембра као вид протеста због Нацрта закона о изменама Закона о парничном поступку и става Врховног касационог суда који се односи на трошкове за обраду банкарских кредита.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Обустава рада значи да адвокати не поступају у суђењима и другим поступцима и предметима, а раде само послове, односно поднеске који су везани за рокове, како странка не би претпела штету услед тога што, на пример, истиче рок жалбе у неком поступку.



А ко тачно преговара?

Како су пренели медији, представници Адвокатске коморе Србије и Удружења банака “сели су за сто” како би преговарали о споровима који су вођени пре овогодишње одлуке Врховног касационог суда, а у вези са трошковима обраде кредита.

Прочитајте још:  Ако је Карић репрезентативни узорак народа Србије, куда онда иде Србија?

Како је за Н1 рекла председница Адвокатске коморе Србије Јасмина Милутиновић, има воље да се нађе решење, а разговори ће бити настављени и након празника.



“Наћи решење да се дође до поравнања”

“Предмет разговора да се нађе решење да уопште нема тих судских предмета. Једноставно да дође до неког, на суду би се то звало поравнање. Да видимо како то да решимо – да суд не буде оптерећен тим масовним споровима, а да то буде у интересу и банака, и клијената, и адвоката. Јер, ако се до тог решења не дође спорови ће се наставити неће они ишчезнути након Нове године или ускоро. Покушавамо да нађемо решење да се ти спорови реше“, каже Милутиновић.

Она објашњава да је АКС поднела више предлога и иницијатива након што се 16. септембра појавила допуна става Врховног касационог суда у вези са наплатом трошкова обраде кредита.



Предлог да се донесе посебан закон

“Једна од тих иницијатива је и предлог доношења посебног закона којим би се решили спорови у току а који за предмет имају трошкове обраде кредита. Предлог је послат Удружењу банака, Министарству финансија, Народној банци, Влади Републике Србије и Министарсту правде”, каже Милутиновић.

Разговори Адвокатске коморе Србије и Удружења банака биће настављени 10. јануара.

БИЗЛифе/Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *