ПЕНТАГОН ПИСАО ХРВАТИМА: Било би лепо да изаберете наша борбена возила

0
пентагон

(фото: Профимедиа)

Писмо, које је потписала заменица помоћника секретара за одбрану САД Лаура К. Купер, упућено је начелнику Министарства одбране, министру одбране Марију Баножићу, а стиже месец дана пре рока за доношење одлуке.

Најважнија ствар у целокупном садржају писма је уверење администрације Пентагона да ће Република Хрватска успешно и у прописаном року набавити коришћена борбена возила пешадије Брадли ОДС.

Штавише, ова порука заменика Купера, иако написана уобичајеним дипломатским речником, показује посебан интерес и пажњу Вашингтона да Република Хрватска затвори овај процес.



Неспоразум између председника Милановића, који се залаже за америчка возила, и премијера Пленковића и његовог министра Баножића, који, заправо, немају појма шта да раде, траје већ месецима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Познаваоци, пак, објашњавају да се око куповине Бредлија води жесток рат у сектору одбране на нешто нижим нивоима, где се сукобљавају две струје сукоба са различитим мотивима: за јефтиније, старије и борбене. – потврдио је Бредли, други за чешки пројекат (возило још није ни близу серијске производње) борбеног возила Линк. И цена је неупоредива: цена по возилу Бредли после реконструкције у Ђури Ђаковићу је 2,4 милиона долара, а за нови Линк 11,3 милиона долара без икакве логистичке подршке.

Американци, уз укупну цену Републике Хрватске од 150 милиона долара (Пентагон за овај пројекат донира 45 милиона долара), испоручују 82 возила, специјални алат, резервне делове за возила и моторе, муницију за топ 25 мм, ТОВ противтенковске ракете. И, наравно, геополитичка подршка Оружаним снагама и Влади РХ.

Курир/24 сата хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *