Немачки канцелар упозорио да крај пандемије није близу

0

(Фото EPA-EFE/SASCHA STEINBACH)

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да крај пандемије коронавируса није близу и позвао грађане да се што пре вакцинишу.

У традиционалној новогодишњој поруци канцелара, коју први пут после 16 година није упутила Ангела Меркел, Шолц је највише говорио о пандемији, рекавши да није дошао на власт у лако време, преноси Дојче веле.

„Траје четврти талас пандемије, са ризиком да одмах прерасте у пети, ношен новим сојем коронавируса. Пандемија нам се свима увукла у кости, са свим оптерећењима и ограничењима које носи”, рекао је Шолц.



Он се осврнуо и на кампању вакцинације, рекавши да је од средине новембра дато 30 милиона доза вакцине, и да је план да још толико буде дато до краја јануара.

„Искористите прилику да се вакцинишете спонтано и без заказивања. Молим вас, не одлажите то за неки други дан”, рекао је, преноси Бета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вакцинисане је позвао да приме и трећу дозу, наводећи да треба бити „бржи од вируса”.

Скептицима је поручио да су њихове бриге неосноване јер је на свету вакцинисано готово четири милијарде људи.

„Без већих нуспојава. Небројени вакцинисани постали су родитељи здраве деце. Корист од вакцинације је заиста велика”, казао је Шолц.



Он није поменуо протесте због антиковид мера, који су у Немачкој понекад и насилни, ни расправу о обавезној вакцинацији за све за коју се залаже, али се осврнуо на тврдње да је друштво подељено.

„Желим јасно да кажем: управо је супротно! Наша земља стоји сложно. Свуда се види огромна солидарност и спремност да се помогне. То се видело и након разорних поплава које су летос погодиле Немачку”, навео је.

Прочитајте још:  Бомбашки напад на суд у Подгорици, једна особа страдала

Заједништво ће бити потребно и ради остварења климатских циљева, како Немачка не би још четврт века зависила од угља, нафте и гаса, рекао је Шолц.



„То је дивовски задатак”, додао је, најављујући велике инвестиције у далеководе, пуњаче за аутомобиле, ветропаркове и шински саобраћај.

Шолц је најавио да ће климатска питања бити приоритет Немачке која у јануару преузима председавање Групом седам најразвијенијих земаља света (Г7).

Он је казао да Г7 за случај руске инвазије на Украјину прети „масивним последицама”.

„Неповредивост граница је врхунско добро и о њој нема преговора”, додао је Шолц.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *