Како се људи варају. Свети Пајсије Сваторец

1
Бога

Свети старац Пајсије Светогорац

– Геронда, када пророци Илија и Енох дођу на Земљу пре Другог доласка да проповедају покајање, да ли ће свет разумети њихову проповед, да ли ће се опаметити?

– Разумеће они који имају добар карактер. А они који немају добро расположење неће разумети и биће преварени. Христос нас је упозорио да треба да будемо веома опрезни, јер ће „устати лажни христоси и лажни пророци и дати знаке и чуда. Могуће је чак и бити преварен од изабраног“ [1]. Има људи који неке од преварених погрешно сматрају пророцима.

Пре неколико година, један протестант је без престанка путовао из једног града у други, носећи са собом кожну футролу, на којој је била налепница са натписом на енглеском: „Ја сам Иља пророк!“ Овај протестант је носио кошуљу кратких рукава, носио са собом енглеско писмо и рекао људима да је сишао са неба! На питање у шта верује и којој је вери, одговорио је: “Ех, сад све ово није битно! У оним данима када сам још живео на земљи, није било религија!”

Да ли разумеш? Дакле, све: католици, протестанти, пентекосталци, све јереси и сви јеретички изданци – јер овај протестант није имао никакве разлике. Али зар после тога не постаје јасно ко је тај „пророк“?

А колико ми је писама послао! Сва његова писма била су пуна цитата из Светог писма и разних протестантских идеја. Послао је гомилу писама другим људима, некима из Енглеске, другима из других места. Неки су му поверовали и чак су желели да објаве чланак у једном часопису да је дошао пророк Илија. „Јесте ли полудели?”, рекао сам овим људима. „Шта ћете да радите?” Несрећни људи: главе су им потпуно збуњене!

Прочитајте још:  Велико знамење у Русији: мироточе иконе и крвоточи зид у олтару

Чак и само слушајући шта преварени говоре, човек греши. Неки кажу: „Ако верујеш да ће се неки догађај десити, онда ће се и догодити“. Такво веровање је вера у своје „ја“, али иза овог „ја“ стоји тангалашка. Такви људи чине своје „ја“ Богом и лишени су Божанске благодати. И таквим теоријама неки покушавају да обману људе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Један такав преварени, четрдесетпетогодишњак, представљао се као дипломац теолошке школе на Халки [2] и проповедао разне хиндуистичке теорије. “Ширењем свих ових оплемењених индијских глупости”, рекао сам му, “и истовремено се представљајући као матурант Халки школе, наносите штету и себи и људима. Будите опрезни: можете постати опседнути.”

– Геронда, зашто неки од псеудорелигијских покрета који су се проширили у Грчкој настоје да се представе као нерелигијска удружења, клубови, друштва и слично? Зашто не кажу да је садржај њиховог учења религиозан?

„Они то раде да би завели људе. И гле: ипак је Свети равноапостолни Константин Велики укинуо идолопоклонство и учинио хришћанство државном религијом читавог Римског царства тог времена. А данас хоће поново да нас врате идолопоклонству. [На државном нивоу] дозвољавају да се граде џамије, за различите тамошње гуруе – да оснивају своје манастире у нашој земљи, да слободно држе предавања, да отварају разне прозелитистичке центре… Масони слободно раде са нама, Јеховини сведоци такође… А читава гомила разних верских учења подигла је оружје против православља… Али све ово неће издржати – распашће се као кућа од карата.

Несрећни људи се заносе свим тим лажним учењима, јер су се удаљили од Бога и дошли у мрак! Двојица младића су ми испричала како су, путујући Светом земљом, дошли у Хеврон да се поклоне Авраамовом гробу и тамо им је било дозвољено до гроба само под условом да ставе јеврејске капе. Али ако ставите на главу ствар која се користи у јеврејском верском култу, како ће вам онда помоћи православно ходочашће?

Прочитајте још:  Свети Николај Жички: Србија је сусед Европе, али Србија није Европа

Шта могу да кажем! Дешава се страшна [духовна] збрка! У Паризу, на улазу у римокатоличку цркву, окачена је табла: „Дајемо лекције из Исусове молитве методом јоге“. До чега су дошли! И онда такви „молитвеници“ почну да имају неред у глави и полуде. Не знају шта траже. Неки римокатолици, протестанти и њима слични уче да се током крштења у православној цркви човек мења, препорађа. А ови људи верују да ће се и они, ако се и они крсте православним крштењем, вратити у нормалу.

Један протестант је желео да постане православац. Када су ми дошли они које је тражио за крштење, рекао сам им: „Видите, он не треба да се крсти. Није спреман за крштење“. – „Не, – одговорише ми, – ако се крсти, добиће помоћ“. – “Али није спреман за Крштење! Зар ти то не разумеш?” Али нису ме послушали, одвели су овог протестанта на море и крстили! Два-три дана касније долази ми на каливу и изјављује: „Крштен сам, али стање моје психе није побољшано крштењем“.

– „Слушај, јеси ли крштен да би побољшао стање своје психе? – питао сам га. – Види: да си осетио потребу за крштењем, да си схватио његово достојанство и ради ове величине тежио би овој Светој Тајни. , тада би се ваша психа вратила у нормалу.Али сада када сте започели Свету Тајну Крштења само да бисте исправили поремећај са психом,како ће се исправити ови поремећаји?Мислите ли да ће се исправити волшебно ?”

Ови људи мешају враџбине са чудима. Не могу разликовати злато од бронзе. Видите: неки протестант може да прихвати, на пример, православно крштење, па да после тога постане католик, па, говорећи: „Не, ово ми није по вољи“, опет се врати у протестантизам или православље.

Прочитајте још:  ВАРАЈУ НАС, АЛИ ПО ЗАКОНУ

Један католик примио је православно крштење, замонашио се и живео девет година у православном манастиру. Једном је дошао до моје каливе и рекао: „Ја као православни хришћанин још нисам живео светским животом и зато желим да одем у свет и да се венчам!“ Само слушај! И поред свега, када му кажете како је тешко тако мислити, он вам одговара: „Зашто је ово тежак грех? Ја то не могу да разумем“.
___________________________________________________

1) Мк. 13, 22.

2) Богословска школа на о. Халки (Принчева острва, близу Цариграда) – образовна установа Васељенске Патријаршије. Основан је 1844. Имао је три гимназије и четири академска разреда (попут Руских богословија и академија). Богословски одсек затворила је турска влада 1971. године, а гимназијски одсек – 1984. године – прибл. пер.

Васељенска ТВ/3 рим

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како се људи варају. Свети Пајсије Сваторец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *