Владика АРТЕМИЈЕ

Донели сте тему овде у манастиру. Ја сам мислио да у манастире неће доћи а видим да је дошла, сви само причају данас о Корона вирусу.

Имамо увек много важније теме о којима треба да разговарамо. Постоје духовни вируси, о њима нико не говори, који угрожавају не тело, него душу. Који су то вируси? Сваке литургије, сваке молитве, сваког часа о томе слушамо чак и бивамо разносиоци тог вируса. То су греси наши. Они су опаснији од овога.

Иако Господ говори у јеванђељу да је душа претежнија од тела онолико колико тело од одела. Кад је у питању тело сви брину да га сачувају од болести, хладноће, глади и свега осталога иако сви знају да ће оно једног дана завршити тамо одакле је настало у земљи како је Отац Јустин Ћелијски често говорио.. „храна црвима… а о душевним гресима нико не воли да слуша..ако неко помене смрт и страшни суд осуђују, кажу плаше народ, сеју нестабилност у народу, а када данас цео свет уста не затвара по питању короне, било да је стварна или привидна, сви практично дрхте. Тако да има много, много тога нити треба слушати и коментарисати него пустити да свак иде својим путем.



Они који су опседнути том идејом да ако се састави пет људи да ће да буде катастрофа, а нико не помиње војне касарне како тамо решавају тај проблем од пет лица? Је л их могуће раздвојити? Не, они живе заједно, полиција и она али важно је пензионерима забранити. Ми са вером у Бога треба да живимо нормално не срљајући да нас казне, али по цену да останемо без молитве богослужења и литургије ту нека извину. Ми кад идемо у цркву идемо да се Богу молимо зато што у Бога верујемо а Господ је рекао: „Ко верује у мене неће му длака са главе фалити.“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Побегла је из Kине у САД да открије тајне о пореклу короне

Није чудо што они то захтевају много је више чудо и за жаљење како се црквени људи према томе односе.. иду свештеници са маскама у цркву да служе и рукавицама, неки закивају даске на црквена врата, негде каже јавно одричу се литургије да би сачували живот верника… то је оно што је жалосно и болно јер тиме ми не исповедамо веру него своје маловерје. Ако епископи и свештеници покажу такво слабу веру или никакву шта очекивати од народа… како да они се поставе и понашају. Ако неко у нешто сумња нека се моли Богу: “ Господе дометни нам вере.!“

Ако је данас криза у свету то је криза вере а без вере није могуће угодити Богу каже апостол Павле а Господ каже: „Све је могуће ономе ко верује!“. Ако је таква наша вера онда ова паника која је ухватила свет је најобичнија обмана која се не темељи ни на чему осим на неверју нашем. Нека нам Господ и нама и свима осталима дометне вере и укрепи нас… Кад је упитању вера, исповедање вере онда имамо заиста толико примера у историји цркве почев од Светих Апостола које су водили на испитивања, мучења, бранили да проповедају а они кажу:..“Судите сами да ли је право да вас слушамо више него Бога.“ Или не можемо слушати људе више него Бога. Тако и данас ако наша хришћанска дужност да идемо на свете литургије, молитве вршење свих других обреда, то треба чинити са вером у Бога не из гордости сујете него са вером у Бога и бити спокојан што Бог допусти слава Богу!

Прочитајте још:  Неједнак третман за мушке и женске жртве педофила

Тако су и наши свети преци… колико се трудили многи силници света да униште веру да поруше нису успевали. Какви су злочини били у Русији после револуције до деведестих година, али вера је прежививела. Каже да су се неки од тих руководилаца њихових чудили откуд омладина иде у цркву… неко им је рекао каже то је од бабушке… значи од баке… а други коментарише хвала Богу увек ће бити бабушки значи неће успети у својој намери. Тако и нама да Бог да и да живимо хришћански и да децу учимо у томе јер само и тада можемо да се назовемо хришћанима макар и недостојно они који греше и труде се да Богу угоде… нико није безгрешан то црква стално понавља али они који се кају они се и спасавају… нека Бог да снаге мудрости и да истрајемо на путу на који нас је Господ позвао.

Владика Артемије – део беседе у гостопримници манастира Нова Никеја у Лелићу пролеће 2020. године.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *