Копаоник и даље без воде, за мештане и туристе постављена цистерна

0

(фото:НСПМ)

Несташица воде и даље је актуелна на Копаонику, највећем зимском центру у Србији, а проблем је “локализован” цистерном која је, како јавља репортер Нова.рс, постављена код ЈАТ-а. Застарели водоводни систем више не може да издржи прекомерну градњу на Копаонику. Производ тога је искључење и несташица воде. Потпуна стабилизација се очекује тек када температура буде непрестано у минусу.

У новогодишњим празницима и јеку зимске сезоне на Копаонику, остати без воде, више је него поражавајуће за многе госте. Цистерна са пијаћом водом се налази на Копаонику, између Конака и ЈАТ апартмана, до 20 сати.

„Дошли смо задње недеље децембра. Супруга, троје деце и ја. Плус неки наши пријатељи. Планирали смо да останемо и неколико дана Нове године. Али, 1. јануара смо прекинули зимовање, јер је вода потпуно нестала. До тада се дешавало да је није било по два сата у току дана. Али, нисмо могли да издржимо када смо остали без воде“, прича Иван из Краљева. Како истичу надлежни, због наглог отапања снега, вода која се захвата са Казновског и Драганског потока изузетно је тешка за прераду.



Из ЈКП „Рашка“ кажу да се чини све да се преради и испумпа што више чисте воде у систем. Како би се вода обезбедила за највише зоне, на пар сати је искључен доток најнижим деловима Копаоника.

„Моје мишљење да је тај систем на Копаонику много лош и да не може да издржи капацитете, који се сваке године шире. Непоуздан и застарео“, каже један од сезонских радника на Копаонику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Пресушио извор у Врњачкој Бањи, грађани сумњиче аква парк

На врху Копаоника, у Брзећу и викенд-насељу, према неким проценама, тренутно је између 25.000 и 30.000 гостију. Подсећамо, на Копаонику данима нема воде. Према наводима грађана који су сев јавили нашем порталу, очекује се да ће проблем потрајати до после Божића, јер су због температуре у плусу ‘замућени’ бунари из којих ЈКП Рашка црпи воду.

Поред високих температура за ово доба године, проблем је, како кажу, и прекомерна градња објеката којом је овај туристички бисер Србије уништен, а због којих инфраструктура не може да издржи. На Копаонику су попуњени сви капацитети и на тој планини, према подацима Туристичке организације Србије, тренутно борави око 23.000 туриста, међу којима има доста породица са малом децом.

“Људи су бесни. Замислите да сте дошли негде са малом децом и немате услова за основну хигијену”, коментарисали су љутити гости.

Нова.РС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *