Десетине мртвих у немирима у Казахстану

0

(AP/Vladimir Tretyakov)

Припадници безбедносних снага Казахстана убили су десетине демонстраната, а погинуло је и 12 припадника полиције током изразито насилних протеста, саопштиле су власти данас.

Један од убијених полицајаца пронађен је обезглављен током нереда у којима је запаљено више владиних зграда.

Упркос оштром одговору власти, демонстранти су данас поново изашли на улице највећег казахстанског града Алматија, дан пошто су упали у председничку резиденцију и канцеларију градоначелника и запалили обе.



На снимку руске агенције ТАС С види се како полиција интензивно пуца у близини трга на којем су се окупили демонстранти.

Агенција је вечерас јавила да су демонстранти растерани са трга, али да је спорадична паљба у тој области настављена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руска агенција Спутњик јавила је раније да су хици испаљени када је полиција опколила групу од око 200 демонстраната у Алматију.

Полиција је у великом броју присутна на улицама, укључујући главни град Нурсултан, где према извештајима није било сукоба.

Према наводима казахстанске полиције, јуче су у немирима убијене десетине демонстраната. Градски званичници су навели да је погинуло и 12 полицајаца и да су 353 повређена. Министарство унутрашњих послова саопштило је да је ухапшено 2.000 особа, преноси Бета-АП.

Претходних дана су десетине хиљада људи, од којих су неки носили палице и штитове, изашле на улице. Реч је о најнасилнијим протестима откако је Казахстан стекао независност од Совјетског Савеза 1991. године.



Протести су почели ове недеље на западу земље, због наглог поскупљења течног гаса, који многи користе као гориво за аутомобиле. До скока цена течног гаса дошло је пошто је влада укинула контролу цена.

Прочитајте још:  Путин је најавио припрему заједничких вежби са Казахстаном у оквиру ОДКБ

Иако су демонстрације почеле као протест због наглог поскупљања течног гаса, обим и нагло ширење нереда указују на веће незадовољство у земљи којом иста партија влада од стицања независности.

Влада је данас најавила ново шестомесечно ограничење цене горива и мораторијум на подизање цена комуналних услуга у покушају да смири протесте, али је нејасно да ли ће ти потези имати било какав ефекат.

Забринутост да би могло да дође до ширења сукоба порасла је након што је председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев затражио помоћ од војног савеза ОДКБ, предвођеног Русијом.



Тај савез је данас саопштио да ће послати војнике у Казахстан, али за сада није познато да ли је један део њих већ стигао у ту земљу.

Прекид интернета и мобилне телефоније такође изазивају забринутост и отежавају сазнања о дешавањима у земљи.

Аеродроми у Алматију и још једном граду су затворени.

Токајев је јуче прогласио двонедељно ванредно стање у целој земљи, укључујући полицијски час и забрану обављања верских служби.



Казахстан, девета земља на свету по величини, граничи се са Русијом на северу и Кином на истоку и има велике резерве нафте, што је чини стратешки и економски важном.

Упркос тим резервама и минералним богатствима, незадовољство због лоших животних услова изражено је у неким деловима земље. Многи су незадовољни и због доминације владајуће странке која има више од 80 одсто места у парламенту.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *