Немци нагомилали највеће богатство, а Швајцарци највише богатих

0

Foto: Pixabay

Водеће европске привреде су под пандемијом упале у рецесију, али становништво је свеједно увећало своје приватно богатство, показала је у среду објављена студија. Према тим подацима, Немци имају највеће богатство, а Швајцарци највише богатих.

Укупна вредност приватне имовине у Немачкој 2020. је достигла 16,400 милијарди евра, наводи циришки институт РФС (Редесигнинг Финанциал Сервисес). Французи су други са 12,600, испред Велике Британије и Италије са по 10.000 милијарди евра.

РФС је скенирао 17 европских држава.



Богатство у тим земљама је доспело на рекордних 69.000 милијарди евра, 3,9 одсто веће него годину раније – упркос комбинованој рецесији од 6,4 одсто.

Гомилање богатства, међутим, не рефлектује стање у друштву. Напротив, указује на растући јаз између богатих и сиромашних, и то на дужи рок.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Богати ће узети још већи део растућег колача приватне имовине”, оценио је шеф РФС Роберт Рутман (Руттманн), а преноси агенција дпа.



Где “станује” највише милионера

Немачка, наводи извештај РФС, има 2,9 милиона милионера, највише у Европи. Следе Велика Британија и Француска са по 2,5 милиона.

Највећа концентрација милионера ипак је у Швајцарској, са 14,1 одсто становништва у том елитном клубу, наводи РСФ, који се бави иновативним моделима пословања и финансијских услуга.

На извештај је одмах реаговао Савез немачких синдиката, захтевом да влада реагује већим опорезивањем богатих.

БизЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *