Празни рафови, улице пуне смећа: Хаос се вратио у Велику Британију

1

(фото:Нова.рс)

На рафовима супермаркета у Великој Британији налази се само прашина. Како коронавирус поново дивља на овој острвској земљи, све већи број људи налази се у каратину, у који судећи по фотографијама, из радњи одлазе тек након што испразне рафове, а како се све више заражавају и радници – рафове нема ко да допуни.

Због тога су све чешћи апели упућени премијеру Борису Џонсону да период карантина смањи са седам на пет дана.

Упућују их, како пословни лидери, тако и здравствени стручњаци, а разлог је тај што се индустрије широм земље суочавају с принудним затварањем због одсуства особља, јер се у карантину у Британији тренутно налази више од милион грађана.



Премијер је, са друге стране, рекао да је сада сви треба да буду опрезни и чувају се од вируса, не говорећи ни о каквим плановима за смањење периода изолације услед обољења од коронавируса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тренутни период изолације у Британији је најмање седам дана, под условом да особа позитивна на коронавирус има најмање два негативна теста направљена у размаку од најмање 24 сата шестог и седмог дана карантина.

Стручњаци тврде да би скрац́ивање периода изолације на пет дана британској економији уштедело 359 милиона евра овог месеца, док је Центар за економска и пословна истраживања проценио да ц́е тренутна правила коштати земљу 0,5 одсто месечног БДП-а.

У међувремену, професор медицине Пол Хантер рекао је би било добро смањити период каранитина, јер највец́и ризик од преношења долази од два дана пре до три дана након што се неко разболи.

Прочитајте још:  Почело је - у Кини нико не може "ни купити ни продати, осим ко има..." (Видео)

„Мислим да се заиста већина инфекција преноси два, три или четири дана након што се неко разболи. У овом тренутку се осети велики притисак на привреду због одсуства радника, што може да резултира чак и затварањем неких компанија“, рекао је Хантер, а преноси Дејли Мејл.

Поред пратних рафова, проблем представљаја и поремећај у саобраћању возова, јер је отказана трец́ина железничких услуга, а сваки десети радник железнице је на боловању. Такође, проблем је што смеће на улицама нема ко да сакупи и које у већини улица није уклањано од Нове године.

Британија сада разматра могућност да поново у решавању проблема ангажује војску, баш као што је то учинила током септембра када је ову државу погодила несташица горива.

Ксенија Стојиљковић/Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Празни рафови, улице пуне смећа: Хаос се вратио у Велику Британију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *