О финансирању британских субверзивних операција у Русији

0

британци(фото:ФСК.РУ)

Бројке су невероватне

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је британски Форин офис издвојио више од 1,3 милијарде рубаља за субверзивне операције у Русији преко мреже невладиних организација. Документи који описују пројекте који имају за циљ „љуљање“ Русије објављени су на сајту Ундерсајд.

„Доња архива садржи десетине докумената са описима пројеката, списковима имена, организација и свим „црним књиговодством“. Бројке задивљују машту – више од 1,3 милијарде рубаља издвојено је (за период од 2020. до 2023.) за финансирање програма утицаја на јавне организације (а преко њих – на државне структуре) и трансформацију курса Русије у правац који је потребан Великој Британији “, написала је Марија Захарова на свом телеграм каналу.



Субверзивне операције у Русији координира амбасада Уједињеног Краљевства у Руској Федерацији. Међу званичним документима објављени на Ундерсајд.орг сајту је извештај британске амбасаде у Москви 2018-2019. Британска амбасада је у овом периоду финансирала укупно 35 пројеката у Руској Федерацији у пет области. Најиздашније је финансиран смер Политика – 596.157 фунти (око 50 милиона рубаља).

Међу примаоцима британских грантова има много организација које су признате као страни агенти у Русији (Фондација Сфера, НВО Акцент, Центар СОВА). Судећи по објављеним документима, СОВА је радила под патронатом британске невладине организације Артицле19 , коју је, пак, финансирала Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша *** која је у Руској Федерацији препозната као непожељна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Марија Захарова је рекла да је, „барем од октобра 2020. године, потписан споразум о додели бесповратних средстава између британске владе и иноагентског комитета „Грађанска помоћ”, који функционише уз подршку недавно ликвидираног судском одлуком „Меморијала ” .

Прочитајте још:  Амерички законодавци желе да лише председника могућности да користи нуклеарно оружје

Бројни британски пројекти (880 милиона рубаља) имају за циљ стварање „пробританског слоја” међу интелектуалном елитом Русије. Не може се не сложити са Захаровом да је јефтин „Лондон највише ценио „пробритански слој“ „ .

Политичка секција осам британских грант пројеката била је ангажована на промовисању геополитичких интереса НАТО-а, Европске уније и Уједињеног Краљевства у Русији. Тако је један од задатака ових пројеката указивао на „утицање на руско размишљање у области безбедности и одбране, укључујући у односу на НАТО, ЕУ и ОЕБС, ради заштите интереса Велике Британије у региону, као и у шири политички и економски контекст . ” Највећи од свих грантова, 91 хиљада фунти, припао је Карнегијевом московском центру, који је одељење Карнегијеве задужбине за међународни мир. Ову организацију је донедавно предводио Вилијамс Џозеф „Бил“ Бернс, који је постао директор ЦИА у јануару 2021. године .

Најважнији правац на политичкој агенди британске амбасаде је развој „независног новинарства“ у Русији. Контрола над реализацијом ових пројеката поверена је страним агентима из Русије и међународним „независним организацијама“.

Под маском развоја пројеката у секцији за науку и иновације (378.072 фунте стерлинга, или око 31,5 милиона рубаља), британска амбасада се бавила научном и индустријском шпијунажом. Главни циљ “Наука” пројекте наведено је “да обезбеди британским компанијама приступ руском научне изврсности” и “развој пословања у Русији . ”

За финансирање пројеката климатске безбедности издвојено је 531.978 фунти (више од 44 милиона рубаља). Истовремено, еколошки пројекти су деловали као параван за промовисање политичких циљева, као што су „подршка цивилном друштву и независним новинарима“ , лобирање британских пословних интереса у структурама власти Руске Федерације, као и образовање „младих лидера“ међу средњошколцима. ученика и ученика.

Прочитајте још:  ПУЦЊАВА У ПРАГУ: 11 мртвих и десетине рањених - један мртав, други нападач у бекству

Такође вреди пажње пројекат о „јачању владавине права у Русији, независности правосуђа, као и одржавању избора у складу са међународним стандардима“ (77.786 фунти).

У грант пројектима до 2023. године приоритет има Меморијал, који су недавно затвориле руске власти. Овде се средства има за циљ проналажење “нове облике и редефинисање стаљинистичке репресије (од совјетске прошлости) . ” У оквиру пројекта, британско Министарство спољних послова намерава да финансира израду картографског пројекта под називом „Објекти совјетског терора на мапи Русије“.

„Ово је још један пројекат Меморијала за преиспитивање руске историје у правцу њених негативних оцена. У документу се такође наводи да ће, уколико власти изврше притисак на Меморијал у Русији, захваљујући његовим огранцима, бити могуће безбедно пренети пројекат у Чешку или Немачку. Тако је могућа директна имплементација пројекта из иностранства о страном трошку “, наводи се на сајту Ундерсајд .

За цео пакет пројеката Међународног меморијала, који је ликвидиран у Русији, издвојено је око 560 хиљада фунти. Требало је да се провели, посебно на “стављање озбиљан притисак на руског правног система . ”

Сви ови пројекти се органски уклапају у стратегију Глобалне Британије коју је недавно најавио британски премијер Борис Џонсон . Није случајно што је нова британска амбасадорка у Москви, Дебора Бронерт, раније била директорка за економске и глобалне послове у Форин офису, где је надгледала спровођење стратегије Глобалне Британије . Дуга листа високих позиција госпође Бронерт укључује британску здравствену добротворну организацију Мерлин , на чијем је челу била 2010-2013, а коју је ФСБ оптужио за шпијунажу.

Међутим, још од времена мајстора тајне дипломатије, сер Едварда Греја, који је био на челу британског Форин офиса пре Првог светског рата, бити британски дипломата увек је значило бити обавештајац. Тако један од најбољих британских кадровских обавештајаца, савезник бившег шефа МИ6 Алекса Јангера и настављача традиције Лоренса од Арабије, на кога чак и личи, Чарлс Герет, када је био амбасадор у Северној Македонији (2014. -2018), постигао смену са власти владе Николе Груевског и обезбедио победу западне марионете Зорана Зајева на изборима . Прошле године Лондон је именовао Герета за амбасадора у Киргистану .

Прочитајте још:  Баста: И остали чланови владе морају да изађу на улицу, санкције Русији једини спас

Марија Захарова је скренула пажњу на чињеницу да „Британци директно троше новац на заоштравање унутрашње политичке ситуације у земљи. Како другачије објаснити постојање грант плана под шифром П2.031, који подразумева спонзорско учешће на скуповима и политичким скуповима, као и помињање раста друштвених тензија и поларизације друштва .

И како се не слажете са ставом фелдмаршала Кутузова, који је Британију сматрао најопаснијим непријатељем Русије и говорио је : „Ако сутра ово острво пропадне, нећу да марим за то . “

Уметник Игор Јарошенок

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Превод:В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *