Више од трећине нишких студената би да НАПУСТИ Србију

0

Foto: Pixabay

Више од трећине студената Универзитета у Нишу жели да оде у иностранство, а највише њих незадовољно је економском, а затим политичком ситуацијом у земљи, показало је истраживање “Мотиви мобилности студената Универзитета у Нишу” које су спровеле професорка са Филозофског факултета у Нишу Јелисавета Тодоровић и Тамара Ћирић из Академске српске асоцијације.

Основни циљ истраживања било је испитивање интересовања студената Универзитета у Нишу за одлазак у иностранство. Спроведено је у априлу и мају 2015. године на узорку 356 студената Универзитета и 2021. на узорку 50 студената Медицинског факултета.

Изузев ставова студената Медицинског факултета, испитивани су и ставови њихових колега са ПМФ, Филозофског, Медицинског, Економског, Електронског, Грађевинског факултета и архитектуре и Факултета уметности.



“Студенти су највише незадовољни економском, па политичком ситуацијом, као и могућностима за осамостаљивање, другим људима, собом и на крају породицом. Политичком и економском ситуацијом највише су незадовољни студенти Медицинског факултета”, каже професорка Тодоровић за Данас.

Она каже да студенте медицине у незадовољству политичком ситуацијом следе колеге са Електронског, Економског, Грађевинског факултета и архитектуре Филозофског факултета, Факултета уметности и на крају Природно-математичког факултета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Економском ситуацијом су, након студената медицине, најнезадовољнији студенти Еконономског, Филозофског, Електронског, Природно-математичког, Грађевинског, а на крају Уметничког факултета.

Собом су најмање задовољни студенти Уметничког факултета и електронике.

Могућностима за осамостаљивање најмање су задовољни студенти медицине, грађевине и ПМФ.



Велики “одлив мозгова”

Истраживање је показало да би у иностранству послове који нису у струци радила трећина студената (33,8 одсто), можда би их радило њих 40 одсто, а не би их радила четвртина (26,2 одсто).

Прочитајте још:  Скопље ради шта му кажу: Зашто је Северна Македонија против повратка српске војске на КиМ

Послове које нису у струци у највећој мери радили би студенти Филозофског факултета и Факултета уметности, а на то су најмање спремни студенти Електронског факултета.

У истраживању је наведено да је из Србије од 2011. до 2018. године емигрирало 175.000 људи млађих од тридесет година. Оцењује се да је у питању велики “одлив мозгова”, пошто је сваки пети имао високо образовање.

Они се највише исељавају у Немачку, Кину, Уједињене Арапске Емирате, САД, Канаду, Норвешку, Швајцарску, Аустрију, Шведску, Француску, Велику Британију и Италију.

Данас / БизЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *