„Чекамо обећано минерално ђубриво до 18. јануара, у супротном протести“

0
пољопривредници

пољопривредници(Фото: Пиксбај)

Председник Удружења пољопривредника „Стиг“ Недељко Савић рекао је да очекују да минерално ђубриво уреа добију до 18. јануара, по обећаној цени од око 80 динара по килограму, а ако га држава не обезбеди организоваће протесте.

„Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обећао је да ће држава обезбедити одређену количину минералног ђубрива које неће бити скупље од 650 евра по тони односно од око 80 динара по килограму, а ако се то не обезбеди организоваћемо протесте“, рекао је данас Савић за Бету.

Савић је додао да је минерално ђубриво у априлу прошле године коштало око 330 евра по тони или око 40 динара по килограму и да је за њих прихватљиво да цена буде 650 евра по тони, односно 80 динара по килограму.

Савић је рекао да минерално ђубриво сада на домаћем тржишту кошта око 1.000 евра по тони што је за пољопривреднике неисплативо и неприхватљиво.

Минерално ђубриво Уреа је потребна за пролећну прихрану пшенице и других пољопривредних култура, а уколико би та прихрана изостала, приноси, како кажу пољопривредници, могу да подбаце и за више од 50 одсто

Савић је казао да се за сада не зна да ли ће држава успети да обезбеди целокупну потребну количину по ценама од по 650 евра по тони или ће да увезе само део потребних количина како би извршила притисак на трговце на домаћем тржишту да смање цене од 1.000 евра по тони.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да се плаши да ће, ако држава не увезе целокупну потребну количину урее, домаћи трговци, уместо да смање цену, повући одређене количине са тржишта и изазвати вештачку несташицу због чега би цене још порасле.

Прочитајте још:  Седморо осумњичених за нереде на протесту признали кривицу, за 11 предлог притвора

Агросмарт

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *