НЕ ИГНОРИШИТЕ ЗНАКОВЕ СРЧАНОГ УДАРА “Шетајући” крвни притисак је опаснији од високог

0

(фото:Пиксабеј)

Смене годишњих доба и нестабилно време, проузрокују осцилације крвног притиска. На то посебну пажњу треба да обрате пацијенти са кардиоваскуларним проблемима, упозоравају лекари, али ни здраве особе не би требало да игноришу “шетање” притиска.

Осцилација притиска током дана нису неуобичајена појава, а разлози за његов нагли скок или пад могу да буду многобројни.

Стрес, физички напор, страх, узбуђење па и нагла промена времена су само неки од узрока који доводе до промене артеријског притиска.

Здраве особе немају разлога за велику забринутост, међутим, срчани болесници морају да поведу рачуна и редовно узимају терапију, нарочито током честих температурних промена.

Симптоми који указују на пад крвног притиска су: слабост, малаксалост, презнојавање, гушење, несвестице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Главобоља, бол иза грудне кости, мучнина и повраћање, знак су да је дошло до његовог пораста.

Нагла промена температуре ваздуха доводи до ширења крвних судова и смањене концентрације кисеоника. Последица овога су честе варијације крвног притиска, које могу да доведу до инфаркта срца и можданог удара.
Докле год притисак осцилира од 15 до 20 милиметара живиног стуба нема разлога за забринутост. Међутим уколико он прелази 139/89ммXг, то значи да је ван граница нормале. Ако крвни притисак често „прескаче“ ове вредности неопходно је обратити се лекару, јер ову указује на хипертензију која захтева терапију лековима.

Осим лекова, артеријски притисак је могуће стабилизовати променом начина живота, а то првенствено значи одвикавање од штетних навика, као што су конзумирање алкохола и пушење.

Редовна физичка активност, довољан унос течности, здрав начин исхране и вођење рачуна да телесна тежина буде у границама нормале, такође могу да стабилизују крвни притисак.

Прочитајте још:  Корона ће учврстити добре и растурити лоше бракове

Осцилације притиска је нарочито опасна за особе које су већ имале мождани или срчани удар. Нагли пораст горњег притиска повећава ризик од поновног инфаркта, док скок доњег може да изазове шлог. Особе које имају хипертензију треба да поведу рачуна.

Уколико се често дешава да им се притисак превише снизи и падне испод нормале то је знак да потраже лекарску помоћ, јер је у том случају неопходна промена терапије.

Ало

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *