Власт се погубила у лажима: Како Вучић и Брнабић бране Рио Тинто

0

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Само на основу изјава које су давали председник државе Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић последњих месеци, грађани Србије не би са сигурношћу могли да кажу да ли према Рио Тинту имамо или немамо обавезе.

Не би могли са сигурношћу да кажу ни да ли неки уговор постоји или не, па ни на основу чега би могли да нам наплате огромне пенале у случају раскида сарадње. После тврдњи да уговор постоји, па да не постоји током гостовања на РТС Александар Вучић је увео нови моменат. Крив је закон, и због њега ћемо плаћати одштету.

У покушају да на сваки начин избегне одлазак Рио Тинта из Србије и долине Јадра, највиши званичници власти су упорно тврдили да ће држава због тога бити на губитку. Не само због пропасти пројекта за ископавање литијума већ и због тога што ћемо у случају раскида „сарадње“ морати да платимо милионске пенале.

О томе је јавност обавестила и премијерка а и председник Србије.

И све би било у реду да тај уговор постоји. Испоставиће се да такав документ власт нема.

Тако је на истој конференцији Ана Брнабић признала да уговор не постоји.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Брнабић: Што се тиче тога да ли је било шта потписано на основу чега ми имамо неке обавезе према Рио Тинту , дакле не тај документ не постоји.

А затим је оценила да ћемо одштету плаћати сигурно. А на основу чега, то баш није успела да објасни.

Брнабић: Не морамо. Него Рио Тинто може потенцијално да нас тужи. Да поновим. Дошли су у Србију 2006. Молим вас…

Прочитајте још:  Нахденк зајтен: Србија после избора! Власт председника Вучића није угрожена

Новинар: Али су добили дозволу за истраживање.

Брнабић: Али неће они истраживати нешто за Србију, него да би имали неки… Шта мислите да су они филантропска компанија која уложи 200 милиона евра да би проверила да ли ми имамо злато, и онда кажу нама ево господо ви имате злато а сад ми одосмо даље да инвестирамо у неку другу земљу а видимо да ли и они имају нешто друго.

Након овога никоме ништа није било јасно. То је као аргумент навео и новинар РТС током интервјуа са Александром Вучићем.

Станојевић: Али сигурни сте да би Србија морала да плати Рио Тинту, пошто то апсолутно није јасно да ли Србија има неке обавезе?

Вучић: Да ли ме ви то стварно питате или не?

Станојевић: Питам вас јер заиста не знам, заиста не знам.

Вучић: Зато што су нам донели, и морали бисмо да идемо пред америчке и британске арбитраже, а о ни ће вам изаћи са податком колико су уложили а онда ће вам донети тај закон и рећи колика им је изгубљена добит и све остало.

Станојевић: Дакле ви тврдите да таква обавеза постоји. Посто није јасно. Не, озбиљно вас питам.

Вучић: Најозбиљније вам говорим.

Оно што се десило даље је повлачење новог аргумента због којег Србија мора наводно да плати одштету ако натера Рио Тинто да оде.

Вучић: Зато што је неко донео закон 2006. године, нови Закон о рударству који је цео направљен у корист Рио Тинта. И управо због тога и због начела континуитета од истражних права до права експлоатације, они имају одређена права и потраживања према држави Србији.

Прочитајте још:  После пет месеци Драгиши Миленковићу са КиМ опет продужен притвор у шиптарском логору

У истој емисији Вучић је најавио да ће Влада донети одлуку о поништавању свих споразума са Рио Тинтом. Рекао је и да је он био за мораторијум али да ће влада донети одлуку о обустављању.

Све то до нове идеје и новог “аргумента” због чега не можемо или не би било добро да Рио Тинту окрену леђа.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *