Из буџета Сремске Митровице 3. пут се издвајају милиони за пројекат реконструкције болнице

1

(Фото Бета/АП)

Јавна набавка за пројектну документацију за реконструкцију Опште болнице у Сремској Митровици, закључена је још 2019. године када су градски челници потписали уговор с фирмом из Новог Сада за скоро 25 милиона динара (24.940.000 динара, без ПДВ-а).

Пројекат је требало да се заврши за 180 дана од закључивања уговора, 6.2.2019.године.

“У 2020. Мук, и ни речи о овом пројектном планирању, да би се у Водичу кроз буџет Града за 2021.годину поново појавио. Тад је планирано издвајање за израду (већ урађене) пројектне документације у висини 45 милиона динара. Укупно 110 милиона динара само за пројектно планирање” – резигнирана је Кристина Драгишић, одборница опозиционе ГГ „Град за све нас“, која истиче да нема почетка радова, нема конкретних активности, само планирање, односно израда папира.

Апсурд се ту не завршава. Како напомиње наша саговорница у Водичу за нацрт буџета за 2022. планирана је додатна сума од 35,4 милиона динара за исту ставку.

“Оправдано сумњамо у искрене намере ове власти да ишта уради конкретно, осим да извлачи новац на конто пројеката који се преписују из године у годину и повећава им се вредност” – каже Драгишић, питајући се да ли овај град има стручњаке архитекте и грађевинске инжењере који би са руководством болнице анализирали првенствено потребе и реалне могућности како реконструкције, тако и енергетске санације већ постојећег објекта болнице, а потом новац грађана, „шаком и капом“ делили (више пута) на пројектну документацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према њеним речима, приликом ових поступака расписивања Јавних набавки прекршене су одредбе Закона о аутрорским и сродним правима РС. Наиме, нови део митровачке болнице, познатији као Хируршки блок пројектовао је, још увек жив архитекта Милорад Митровић.

Прочитајте још:  Јасмина и Самир провоцирају Србе и на Божић

“Аутентични нацрти и пројекти постоје у Атељеу “Митровиц”. Зашто је нетачно речено да пројектна документација не постоји “– пита се Славенка Митровић Лазаревић, кћер пројектанта, наводећи да би се грађанима уштедела сума од најмање 300.000 евра, када би израда пројектне документације била поверена ауторима или наследницима ауторског права.

Остаје недоумица, или непознаница, ако хоћете, ко и на који начин врши процену објеката и који су критеријуми постављени за извођача радова и апликанта за израду техничких документација.

Изгледа да се конкурси намештају и пренебрегавају Закони ове државе који падају у други план испред уских интересних кругова политичког врха града – сматрају и Драгишић и Митровић Лазаревић.

Светлана Радивојевић/Луфтика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Из буџета Сремске Митровице 3. пут се издвајају милиони за пројекат реконструкције болнице

  1. Ј’бига људи на власти имају доста кумова којима никада није доста, па док су на власти трба брзо радити да би што више постигли, станови на води, апартмани на Златибору, Фрушкој гори, деци и унуцима станови, џипови све већи, Аудији и Шкоде све скупљи, тек дебеле швалерке колико коштају … страшно, када боље сагледамо ситуацју жиовт полтчара је јако кратак а буџет Србије јако мали, ех, ех да им је дати у руке буџет Јапана, Америке, Кине … а животни век Метузалема а руку и прстију као у стоноге е да видите онда како се живети може у Србији и све то приде док су тужиоци и судије на нивоу кадија а политчари на нивоу спахија, ма НЕ под кадијама и спахијама Србима се нација удуплала а сада бела куга једе залихе глава од времена Турака

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *