Канцелар Аустрије: Од фебруара обавезна вакцинација за све старије од 18 година

1

Аустрија почетком фебруара уводи обавезну вакцинацију против коронавируса за одрасле, уз претњу високе казне, рекао је аустријски канцелар Карл Нехамер, наводећи да је свестан “осетљиве” природе овакве одлуке, прве такве одлуке у Европи.

„Као што је предвиђено, почетком фебруара уводимо обавезну вакцинацију за старије од 18 година“, рекао је новинарима шеф конзервативне владе, коју води заједно са еколозима.

Влада је данас предложила ревидиран план за обавезну вакцинацију, који ће се сада односити на све старије од 18 година, а не од 14 година, као што је првобитно планирано. Званичници су рекли да ће постепено увођење плана дати људима довољно могућности да се вакцинишу.

Влада је пре готово два месеца најавила да ће почетком ове године увести општу обавезну вакцинацију. Кључни аспекти плана остају у коначној верзији, која треба да буде разматрана у парламенту у четвртак, али званичници су рекли да су консултације са две опозиционе странке и другим показале да су биле потребне промене у неким детаљима.

Канцелар Нехамер рекао је да је постојала забринутост око тога да се тинејџери кажњавају, те је зато направљена измена и обавезна вакцинација се уводи од 18 година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нехамер је рекао да је предлог закона тако смишљен да одговора флексибилности вируса. План је да обавезна вакцинација постане закон почетком фебруара.

Целе недеље водиле су се бурне расправе у Парламенту око тог плана у земљи где је до сада потпуно вакцинисано 78,5 одсто популације које може да се вакцинише. Предлог ће се расправљати у парламенту у четвртак.

Прочитајте још:  Руски авиони елиминисали 67 украјинских војних локација и више од 300 укронациста

Аустријска влада има велику већину у парламенту, поред конзервативаца и Зелених, шефови социјалдемократске и либералне партије подржавају овај предлог. Против њега је само екстремно десничарска партија, у име “заштите појединачних слобода”.

Канцелар је рекао да то јесте “осетљив план”, али да је “у складу са Уставом” и да има фазу прилагођавања којом се дозвољава онима који су оклевали да се вакцинишу до средине марта.

У суботу је 27.000 људи демонстрирало у главном граду Аустрије Бечу против те спорне мере, за коју се сматра да крши појединачне слободе.

Почетком фебруара биће уведене контроле и невакцинисани ће моћи да буду кажњени од 600 до 3.600 евра у случају понављања преступа.

Делови закона могу бити суспендовани уз одобрење парламентарног одбора, ако на пример будући сојеви вируса буду блажи, или стручњаци оцене да вакцинација више није пут којим даље треба ићи.

Вакцинација постаје обавезна у све већем броју земаља за одређене професије, категорије становништва или неке активности. Али обавезна антиковид вакцинација за све је и даље изузетак.

Таква мера ступила је на снагу у Еквадору, Таџикистану, Туркменистану, Индонезији и Микронезији.

У Немачкој би сличан предлог, за који се залаже социјалдемократски канцелар Олаф Шолц, могао да буде разматран у Бундестагу крајем јануара.

Аустријска влада оправдава ову меру преоптерећеношћу болница и жељом да стигне до стопе вакцинације од 90 одсто, којом би се омогућило, према саветима стручњака, да се постигне колективни имунитет.

Према подацима владе, од данас пропусницу за вакцинисање има 5,8 милиона становника Аустрије, која има 7,4 милиона људи који могу да се вакцинишу.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Канцелар Аустрије: Од фебруара обавезна вакцинација за све старије од 18 година

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *