Пале акције компаније Рио Тинто после одлуке Владе Србије

0
обавештајац

Акције комапније Рио Тинто пале су у петак након што је Србија тој компанији одузела своје дозволе за истраживање литијума због еколошких забринутости, што је наштетило амбицији ове англо-аустралијске фирме да постане највећи европски снабдевач металом који се користи у електричним возилима, преноси Ројтерс.

Одлука Србије долази када се приближавају општи избори у априлу, и како у тренутку када су се погоршали односи Београда и Канбере погоршали након депортације тениске звезде Новака Ђоковића из Аустралије.

Акције Рио Тинта су пале за 4,1 одсто након пада од чак 5,1 одсто на аустралијској берзи, што је његов највећи пад у току једног дана од априла 2021. године. Референтни индекс је завршио у паду од 2,3 одсто.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је на конференцији за новинаре у Београду да је одлука донета о повлачењу дозвола Рио Тинту донета након захтева различитих зелених група да се обустави литијумски пројекат Јадар вредан 2,4 милијарде долара, који је требао да започне производњу 2027. године, преноси Ројтерс.

Хиљаде људи је излазило на протесте широм Србије прошле године у знак протеста против владине подршке пројекту, захтевајући да Рио Тинто напусти земљу и приморавајући локалну општину да одустане од плана за доделу земљишта за објекат.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рио Тинто је већ потрошио 450 милиона долара у пре-изводљивости и другим студијама о Јадру да би разумео природу лежишта, навела је компанија у свом извештају о пројекту у јулу.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *