НАТО одбацио захтев Русије да се повуче из Румуније и Бугарске

1

Izvor: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Северноатлантски савез (НАТО) одбацио је захтев Русије о повлачењу савезничких војника и затварању база у Бугарској и Румунији, јавља Анадолија.

Портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску коментирала је захтев који је Министарство спољних послова Русије у петак јавно упутило том савезу.

“НАТО неће угрозити способност савезника да штите и бране једни друге, укључујући присутност трупа у источном делу савеза“, рекла је Лунгеску.

Наводећи да би удовољавањем руском захтеву биле створене прворазредне и другоразредне чланице НАТО-а, Лунгеску је изјавила да они то неће прихватити.

“Одбацујемо идеју о успостављању било каквих сфера утицаја у Европи. Увек ћемо одговорити на погоршање нашег безбедносног окружења, укључујући јачање наше колективне одбране. НАТО је на опрезу и наставља да процењује потребу за јачањем источног дела нашег савеза“, казала је Лунгеску.

На веб страници руског Министарства спољних послова објављен је коментар на питање шта за Бугарску и Румунију значи захтев Русије да се НАТО врати у стање прије 1997. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У том коментару наведено је да Русија жели да се стране снаге, опрема и оружје повуку и предузму други кораци како би се успоставио ред у земљама које 1997. године нису биле на путу чланства у НАТО-у.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НАТО одбацио захтев Русије да се повуче из Румуније и Бугарске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *