Једна по једна европска земља укида све мере, нове студије доносе добре вести

1

фото: Исток

Резултати студија које се баве проучавањем омикрон варијанте короне показују да је овај сој значајно безопаснији од оних са којима смо се до сада сусретали.

Уз то, број вакцинисаних константно расте, што значи да могућност катастрофалних последица опада. Из тог разлога три Европске земље решиле су да ублаже ограничења уведена у циљу спречавања ширења заразе коронавирусом и најављују такозвану “грипизацију короне”, која подразумева да се живот врати на оно како је изгледао пре пандемије.

Последњих дана на стратегију „живота са короном“ одлучиле су се Велика Британија, Ирска и Шведска.Ирска данас укида коро сва ограничења везана за корону, укључујући мере везане за угоститељски сектор, ограничења на спортским догађајима и захтев за доказ о вакцинацији за улазак у затворене просторе. Ирска је имала другу највишу стопу заражених у Европи, али такође и највиши број грађана у Европи који су примили трећу дозу вакцине.

Због тога скок заражених није довео до значајнијег повећања броја пацијената у јединицама интензивне неге.

Након савета званичника јавног здравства, Влада је одлучила да барови и ресторани не би више требало да буду затварани у 20 сати, што је рестрикција уведена у прошлој години када се омикрон варијанта коронавируса појавила у земљи, нити да траже од гостију доказ о вакцинацији.

Попуњеност отворених и затворених простора такође би требало да буде враћена на пуне капацитете, отварајући пут за пуне стадионе на рагби првенству Шест нација у фебруару.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неке мере, као што је обавезно ношења маске у јавном саобраћају и у продавницама, остају на снази.

Прочитајте још:  Венецуелански научници развили лек који уништава 100% коронавирус без нежељених ефеката

Британски министар здравља поручио да грађани морају да науче да живе са короном

Британски министар здравља Саџид Џавид рекао је да Велика Британија мора да научи да живи са короном, јер ће епидемија можда заувек бити ту.

Према његовим речима, могуће је да због заразе у једној години умре 20.000 људи, али да се због тога не затвара читава земља.

„Корона ће са нама бити још много година, можда заувек, и морамо да научимо да живимо с тим. Мислим да водимо Европу у транзицију из пандемије у ендемију и показујемо свету како се може да се живи са короном“, нагласио је Џавид.

Укинут је рад од куће, ношење заштитних маски, а ковид пропуснице више неће бити потребне за улазак у ноћне клубове.

Шведска смањила период изолације на 5 дана

Шведска такође мења препоруке о тестирању и изолацији грађана због омикрона. Наиме, људи који су примили три дозе вакцине, који су у последња три месеца оболели од коронавитуса и који се баве друштвено значајним пословима више не морају да буду у изолацији или у карантину ако се неко од чланова њихове породице зарази.

Исто тако, особе оболеле од короне могу да се врате на посао или у школу након само пет дана, под условом да нису имали температуру последња два дана и да се осећају добро. Ово важи и за оне који не успеју да тестирају.

Приоритети у ПЦР тестирању се такође мењају. Поред пацијената са здравственим проблемима и лица која негују стара и болесна лица у одговарајућим установама, приоритет у тестирању имаће особе са симптомима чије радно место захтева лично присуство, као и ученици основних и средњих школа. Људи са симптомима који су тестирани код куће не морају да се подвргавају ПЦР тестовима.

Прочитајте још:  Зашто је Европа можда на ивици револуције. Мишљење стручњака

Охрабрујући резултати студија

Уз то, последњи резултати студија доносе добре вести.

Студија Института за терапијску имунологију и заразне болести Кембриџ показала је да би варијанта коронавируса омикрон могла да буде блажа у нападу на плућа од ранијих варијанти вируса.

Закључено је и да мутације, због којих омикрон може да избегне антитела, такође могу да ограниче начин на који се вирус реплицира у плућима, што је повезано с развојем тешког облика болести.

„Ови закључци указују на то да је омикрон развио способност избегавања имуног система, али истовремено је угрожена његова способност репликације и његова патогеност“, наводи се у сажетку студије.

И директор руског Универзитета Сеченов за медицинску паразитологију, тропске и заразне болести Александар Лукашев рекао је како је омикрон мање смртоносан од осталих варијанти вируса.

„Смртност од омикрон соја је пет до десет пута мања него од осталих сојева“, рекао је Лукашев.

Према најновијој статистици руског Кризног штаба, удео делта соја међу новим случајева пао је на 52,3 одсто у односу на 56,3 одсто дан раније, док се удео омикрона попео на 47,7 одсто, пренео је ТАС С.

Он сматра да је блажи ток болести дошао услед мањег размножавања вируса у плућима, односно, већег размножавања у горњем делу респираторног система.

Додао је да очекује да ће се с обзиром на развој омикрона све завршити до 1. марта.

„Цела прича са омикроном ће бити готова 1. марта. Врло брзо се развија, па ћемо на све то гледати као на историју“, додао је Лукашев.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Једна по једна европска земља укида све мере, нове студије доносе добре вести

  1. И шта сада ваксани да раде, док у њима још има животне санге виле и мотике у руке и сваки свог вакцинаша .
    ………
    “Kada je bubonska kuga pogodila Ženevu 1530. godine, sve je bilo spremno. Čak su otvorili čitavu bolnicu za žrtve kuge. Sa lekarima, bolničarima i medicinskim sestrama. Trgovci su davali doprinose, magistrat je davao grantove svakog meseca. Pacijenti su uvek davali novac, a ako je neko od njih umro sam, sva roba je odlazila u bolnicu.
    Ali onda se dogodila katastrofa: kuga se smirivala, a subvencije su zavisile od broja obolelih.
    Za osoblje ženevske bolnice 1530. godine nije bilo reči o tome šta je dobro i pogrešno. Ako kuga donosi novac, onda je kuga dobra. A onda su se lekari organizovali.
    U početku su samo trovali pacijente da bi podigli statistiku mortaliteta, ali su brzo shvatili da statistika ne mora biti samo o mortalitetu, već o mortalitetu od kuge.
    Tako su počeli da seku čireve sa tela mrtvih, suše ih, melju u malter i daju drugim bolesnicima kao lek. Zatim su počeli da brišu prašinu s odeće, maramica i podvezica. Ali nekako je kuga nastavila da jenjava. Očigledno, osušeni buboni nisu dobro funkcionisali.
    Lekari su otišli ​​u grad i noću su širili bubonski prah na kvake na vratima, birajući one kuće u kojima bi onda mogli da profitiraju. Kako je pisao očevidac ovih događaja, „ovo je neko vreme ostalo skriveno, ali đavo se više bavi povećanjem broja grehova nego njihovim skrivanjem“.
    Ukratko, jedan od lekara je postao toliko drzak i lenj da je odlučio da ne luta gradom noću, već je danju jednostavno bacio snop prašine u masu. Smrad se digao do neba i jedna od devojaka, koja je srećnim slučajem nedavno izašla iz te bolnice, otkrila je kakav je to miris.
    Doktor je bio vezan i stavljen u dobre ruke kompetentnih „zanatlija“. Trudili su se da od njega dobiju što više informacija.
    Međutim, egzekucija je trajala nekoliko dana. Genijalne hipokrate vezivali su za motke na vagonima i nosili ih po gradu. Na svakoj raskrsnici dželati su usijanim kleštima otkidali komade mesa. Zatim su odvedeni na javni trg, odsečeni i rasečeni, a delovi su odneti u sve okruge Ženeve. Jedini izuzetak je bio sin direktora bolnice, koji nije učestvovao u suđenju, ali je izbrbljao da je znao da pravi napitke i kako da sprema prah bez straha od kontaminacije. Jednostavno mu je odsečena glava „da spreči širenje zla“.
    Fransoa Bonivar, Ženevske hronike, drugi tom, strane 395 – 402
    ……….
    ето како су се грађани “захваљивали” својим “лекарима” тровачима у историји, врло поучно, људима одувек иста осећања владају само што се криминалци бели мундири, банкари, фармацеути, политичари и судије удружиле кроз историју поучени “грешкама” њихових предака тровача са “лиценцом” па су сада тровачи и убице у белим мундирима заштићени као бели медведи … али морамо радити на томе да се то врати на ниво 1530

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *