ДЈБ: Већина изашлих на референдум гласала против, коначни резултати фалсификовани

0

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)

Покрет Доста је било (ДЈБ) оценио је данас да је на референдуму о изменама Устава у области правосуђа већина изашлих гласала против предложених промена, али да су званични резултати последица „фалсификовања на великом броју бирачких места на којима опозиција није имала контролу“.

ДЈБ је у анализи референдума одржаног 16. јануара, оценио да је на дан гласања, „око 18 часова“, власт добила излазне анкете по којима је, како се наводи, кампања против предложних измена Устава „убедљиво водила уз излазност од око 25 одсто“.

„У том тренутку је кренуло масовно фалсификовање потписа бирача на изводу из бирачког списка и убацивање листића у гласаче кутије. О овоме смо добили дојаве са терена од контролора и посматрача Суверениста који су то спречили на оним бирачким местима на којима смо имали контролу“, навели су из ДЈБ.

Додали су да су анализом записника са 8.157 бирачких места широм Србије утврдили да је било случајева у којима је једна особа потписивала за све чланове бирачког одбора, да је једна особа уписивала резултате на различитим бирачким местима, или да се велики број људи наводно јавио да гласа ван бирачког места иако је, како су навели, физички немогуће да контролори обиђу сва та бирачка места током једног дана.

„Након што су обрађени и прегледани сви записници, Суверенисти су урадили статистичку анализу резултата са свих бирачких места.

Утврђено је да за 3.932 бирачка места резултати представљају толике статистичке аномалије да је једино објашњење фалсификат. Додатних више од 1.000 бирачких места имају значајна статистичка одступања, али нису уврштена у кривичну пријаву“, саопштио је ДЈБ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Погледајте напад на Сергеја Трифуновића

Навели су као пример бирачко место 60 у Сјеници где је по наводима ДЈБ, гласало 100 одсто уписаних бирача као и бирачко место 35 у општини Мајданпек где је сваки од 163 уписана бирача гласао на референдуму.

„На основу ове анализе, поднета је кривична пријава против чланова бирачких одбора и НН лица која су им помагала на 3.932 бирачка места за фалсификовање записника и фалсификовање потписа бирача. Ради се о бирачким местима на којима је наводно више од 600.000 бирача гласало за промене Устава“, стоји у саопштењу.

Оцењује се и да је кампања за уставне промене вођена „незаконито, незваничном злоупотребом државних ресурса преко институција државе и медија“.

„Суверенисти не признају фалсификоване резултате референдума. Устав је одбрањен. Кривична пријава је правни основ за проглашење фалсификованих резултата референдума ништавим након промене власти“, навели су из ДЈБ.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *