Преминуо епископ шабачки Лаврентије

0

Episkop šabački Lavrentije Foto: Printscreen/YouTube/Srbija u kadru

Епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић) преминуио је данас око 17 часова у 88. години, сазнаје Нова.рс

Према писању медија, епископ Лаврентије примљен је јуче на Војномедицинску академију у Београду.

Епископ шабачки Лаврентије рођен је у селу Богоштици код Крупња, на Савиндан, 27. јануара 1935. године. Његово световно име било је Живко.Основну школу завршио је у Крупњу, два разреда гимназије у Лозници, Богословију и Богословски факултет у Београду.

Две године био је духовник цркве Ружице у Београду, затим парох на Купресу, две и по године професор Богословије у манастиру Крки и истовремено парох у Ивошевцима, а од 1967. до 1969. године викарни Епископ у Београду.

PO ZAKONU: Kolika je plata kada ste na bolovanju zbog korone?

За Епископа западноевропског и аустралијско-новозеландског постављен је 1969. године. Свети архијерејски сабор изабрао га је 1989. године за Епископа шабачко-ваљевског, а устоличен је у Шапцу 23. јула 1989. године. Отпочео је градити нови Епархијски центар и манастир у Соко – граду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Епископ Лаврентије говори енглески, немачки и руски језик. Као представник и изасланик Српске православне цркве учествовао је на многим међу црквеним састанцима и држао предавања и реферате.

Добио је орден Светог Арсенија Сремца епархије сремске 2016. године и Светог Саве првог степена 2017. године. Одликован је и орденом Светог Владике Николаја епархије ваљевске. Од 20. септембра 2019. је почасни грађанин Крупња.

За администратора Епархије ваљевске постављен је 31. марта 2020. Са 54 године архијерејског стажа најдуже је био у том чину у Српској православној цркви.

Нова.рс

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *