Казахстанска побуна – невидљива легија џихада и траг страних обавештајних служби

0

(фото:ФСК.РУ)

Да ли се ера обојених револуција завршила са Казахстаном?

Познати међународни новинар Пепе Ескобар објавио је чланак на порталу  Кредл После Казахстана, завршена је ера револуције у боји , у којој окривљује америчке обавештајне службе. Турска и Израел у припреми и организацији покушаја државног удара у Казахстану почетком јануара.

Позивајући се на своје изворе у централноазијској обавештајној заједници, Ескобар каже да се „тајни америчко-турско-израелски војно-обавештајни штаб” налазио у пословном центру на југу Алма-Ате . У њему се налазило „22 Американца, 16 Турака и 6 Израелаца који су координирали диверзантске банде које су Турци обучили у западној Азији и потом одведени у Алма-Ату“ .

На свом Твитеру, Ескобар је такође указао на британски отисак у протестима против гаса у Казахстану: „Пожар који бесни у Казахстану спонзорише МИ6. Ремикс Мајдана је отварање још једног фронта против Русије непосредно пре састанка Русије и САД у Женеви. Приморати Русију да се повуче на Западу стварајући велику дистракцију на Истоку. Операција је почела да пропада када су казахстанске снаге, уз помоћ ОДКБ, повратиле контролу над аеродромом Алмати, који је требало да се претвори у чвориште за пријем страног војног терета.

Турски траг у покушају државног удара у Казахстану повезује се са криминалним ауторитетом Арманом Џумагелдиевом, званим Арман Дивљи, који је у Алма-Ату стигао право из Турске, а који је приведен у Алма-Ати 7. јануара. Осим њега, оперативци су привели шест чланова криминалне групе на чијем је челу био Џумагелдиев. Приликом хапшења пружили су отпор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Арман Вајлд није крио сарадњу са турским специјалним службама. На многим фотографијама он поздравља присталице са знаком крајње десничарске националистичке организације Бозкуртлар (Сиви вукови), коју подржава турска обавештајна служба МИТ (Мили Истихбарат Тескилати) .

Прочитајте још:  КО ЈЕ ПОМОГАО ТЕРОРИСТИМА ДА УБИЈАЈУ ЉУДЕ У КРОКУСУ?

Казахстански медији Армана Дикија називају „десном руком“ нећака Нурсултана Назарбајева, једног од најбогатијих људи Казахстана, Каирата Сатибалдија. Ово, посебно, пише портал “Фергана”. „Само лењи и радознали грађани Казахстана не знају да је Каират Сатибалди већ дуги низ година неформални вођа верских радикала и да управља добро структуираним паравојним јединицама, углавном у јужним регионима републике “, каже Фергана.

Арман Дикиј, који је блиско повезан са Каиратом Сатибалдијем и његовим братом, замеником шефа КНБ Саматом Абишом, према речима очевидаца, постао је један од иницијатора напада који су се догодили у центру Алма-Ате 5. јануара 2021. године.

Андреј Медведев, руски политиколог и стручњак за централноазијски регион, такође примећује да је „Арман Дикиј из свог штаба у хотелу Казахстан координирао казахстанске погроме“.

Присуство турских обавештајних службеника у оперативном центру у Алма-Ати потврдила је у интервјуу ФСК службеница Париске академије за геополитику Алесја Милорадович, која је, позивајући се на своје турске изворе, рекла да је након неуспеха пуча, Из Турске је послат специјални авион у Алма-Ату, који га је извео из „лабораторија” (како се у Турској назива оперативни центар који Ескобар помиње) турских обавештајаца.

Руски војни аналитичар, шеф Азијског војног културног центра Фондације за помоћ евроазијским интеграцијама Александар Собјањин је у интервјуу за Правда.ру приметио да је покретање побуне у Казахстану био погрешан почетак, пошто су америчке и британске обавештајне службе планирале то за март 2022. и „нема других разлога за одлагање осим због здравственог стања Нурсултана Абисхевича није било…“ . Пуч, контролисан споља, подржали су издајници у Комитету за националну безбедност Казахстана, наглашава Александар Собјанин.

Прочитајте још:  Чији су “наши” интелектуалци - 1. део

Устанак у Казахстану требало је да координирају милитанти групе Таблиги Џамат* забрањене у Русији. Са седиштем у Рејвинду у Пакистану, коју отворено подржавају пакистанска влада и пакистанска обавештајна служба (ИСИ), организација је „покретачка снага исламског радикализма и главни регрутатор екстремистичких аката и терористичких напада широм света “ , примећује Алекс Алексијев, старији сарадник Центра за безбедносну политику у Вашингтону, који је дуги низ година служио као виши аналитичар и шеф националне безбедности за РАНД Цорпоратион .

У Алма-Ати су 9. јануара притворена четворица припадника Таблиги џамата, који су учествовали у нередима од 4. до 8. јануара 2022. године . Приликом претреса у њиховим местима становања пронађено је и одузето „ватрено оружје, трауматске и шок бомбе, чауре, верска литература и други материјални докази” . Вођа друге ћелије ове групе, страни држављанин, имао је везе “са терористичким групама у иностранству ” . Према истражитељима, он је стигао у Казахстан „да припреми масовне незаконите акције и нападе на државне органе и агенције за спровођење закона“.

На територији Казахстана, уз директно учешће КНБ, створене су многе успаване исламистичке ћелије, спремне да по наређењу изађу из сенке на светло. Тако је у јуну 2016. група милитаната напала продавницу оружја у Актобеу (Актјубинск) и војну јединицу. У јулу исте године, снаге безбедности су неутралисале групу терориста који су намеравали да нападну руски војни објекат „Балхаш-9”, који се налази у Актогајском округу Карагандске области Казахстана на обали језера Балхаш у близини с. Гулсхат.

Још једном напомињемо да казахстанска побуна не би могла да почне без подршке врха КНБ-а. Очигледно је главну улогу у томе одиграо шеф КНБ-а Карим Масимов. Руски медији спекулишу за колико би обавештајних агенција могао да ради. У сваком случају, међународни оперативни штаб побуне у Алма-Ати није могао да функционише без његовог знања и покрића.

Прочитајте још:  Апсолутни победници Олимпијаде: Српски математичари и физичари бриљирали у Казахстану

И још један фактор. Чак и ако председник Токајев и ново руководство КНБ идентификују све заверенике и прикрију штаб страних диверзаната, досадно друштвено незадовољство неће нестати. Казахстански политиколог Данииар Асхимбаев пише : „Било би погрешно објашњавати успех регрута у екстремистичким организацијама и прилив младих људи у ове организације само сиромаштвом. Знатан део ћелија функционише на бази радних колектива металуршких предузећа Централног и Источног Казахстана, нафтних и гасних предузећа Западног Казахстана, тј. у структурама које обезбеђују стабилно запослење и релативно високе приходе … Све већи број људи увучених у екстремистичке организације може се објаснити неповерењем у државу и њен модел правде и правичности .

Хоће ли Казахстан чути ове речи?

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *