Порфирије преузео управу над парохијом у Њујорку

0
патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Патријарх Порфирије преузео је – преко проте Велибора Џомића –  управу над парохијом у Њујорку. Пошто Порфирије има корону, послао је епископа канадског Митрофана да изврши примопредају. Иначе, Џомић је ту као „специјалац за проналажење малверзација“.

Најинтересантније је ипак што је Порфирије за новог пароха у Њујорку поставио одбеглог и прогнаног архимандрита Никифора Миловића. Реч је о бившем вишегодишњем секретару владике Јоаникија из Никшића. Он је пре пар година због једне афере (неморал) у којој је учествовао протеран из СПЦ, да би данас био награђен парохијом у Њујорку.

А не треба сумњати да ће Џомићев „стручни рад“ скупо коштати вернике СПЦ, који ће све екуменистичко-новотарске крађе и “истраживања” крађа п

<Уместо патријарха, малверзације око цркве ће истраживати епископ Митрофан и делегација из Београда

Верници Српске православне цркве у Њујорку и Епархији источноамеричкој с нестрпљењем су ових дана очекивали најављени долазак патријарха српског Порфирија, али до њега на жалост није дошло, због чињенице да је Његова светост пре неколико дана тестирана позитивно на ковид вирус.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

/Уместо патријарха, у Њујорку су се јуче појавили епископ канадски Митрофан, те архимандрит Никифор и протојереј ставрофор Велибор Џомић као директни изасланици патријарха.

ДОМАЋИНИ ДОЧЕКАЛИ ГОСТЕ: Делегација из Канаде и Србије на вечери у Епархији источноамеричкој у Њујорку

Они ће наредних дана водити наводних финансијских малверзација у Источноамеричкој епархији СПЦ, у којој већ неколико година, са малим прекидима, букти sukob između vladike Irineja s jedne, i vernika sa druge strane.

Сукоб је настао пре неколико година, после паљевине храма Светог Саве у Њујорку, који се услед пожара урушио на Васкрс 2016. године. Велика већина парохијана, предвођена прошле године изабраним Одбором, који владика одбија да именује, сумњају да су људи блиски владици, којима је поверено реновирање цркве, злоупотребили новчана средства добијена од осигурања и донација, па је тако до сада, уместо првобитно планираних 3,6 милиона долара, на обнову до сада потрошено више од 8 милиона.

Прочитајте још:  У Њујорку је одржан митинг против финансирања и наоружавања Украјине

На Фацебоок профилу цркве Светог саве у Њујорку јуче је најављено да ће данашњу свету литургију служити еписком канадски Митрофан, уз саслуживање архимандрита Никифора и протојереја ставрофора Џомића.

На вечери која је одржана синоћ домаћини из Епархије источноамеричке угостили су делегацију из Канаде и Србије, упознали их са скоријим збивањима у Њујорку.

Више детаља очекујемо наредних дана, када ће Сербиан Тимес извештавати о току истраге малверзација у Епархији и њујоршкој парохији.

Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *