Смрт дипломатије: САД уништавају сва правила

0

У стара времена, када су говорили да је дипломатија (не спољна политика ове или оне силе, већ начин уређења међународних односа) поражена, мислили су на рат. Односно, решавање противречности није умом и тактом, већ употребом последњег аргумента краљева. Кад оружје говори, дипломате ћуте.

У данашње време, када је све дивно, може се говорити о поразу дипломатије и пре било каквих артиљеријских препирки. Имајући у виду нестанак конвенција и конвенција које су обезбеђивале дипломатску активност, њихово постојање је давало наду за мирно решавање међудржавних противречности, али сада то више није битно.

Значајну улогу у губитку има такозвана демократска дипломатија, у којој у међудржавним односима учествују (или покушавају да учествују) народни посланици, чија је надлежност у сложеним питањима међународног живота искрено ниска, али су им амбиције изузетно високе. Стари приступ преговарања са министрима са одговарајућим мандатом сада се сматра недемократским и мирише на тајну дипломатију. При чему постоји опасност да министри-преговарачи занемаре вољу народа (посланици боље знају шта је то воља). А ту није далеко од државне издаје. Трамп и сада Бајден имају много тога да кажу о таквим оптужбама.

Пример милости нилског коња коју показује демократска дипломатија је „Закон о одговорности Путина“ који је поднет америчком Конгресу , наводи Вашингтон пост .

Сам назив чина је врло неуљудан (иако демократски). Сједињене Државе су имале доста страних непријатеља – Стаљина , Мао Цедунга , Хитлера , итд., али и поред своје тежине међудржавних односа, непријатељски лидери нису помињани по имену. Уобичајено је да се поименце називају недисциплиновани школарци или нижи чинови, односно они који су у власти школске управе или команде јединице. Али случај са Путином је нешто другачији. Иако је, можда, конгресменима пријатно да се осећају у улози строгог директора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Украјински траг у последњим догађајима у Казахстану

Али Бог их благословио, са суптилностима учтивости. Занимљивије је то што ће амерички посланици увести санкције лично В. В. Путину, односно прогласити га недостојним за преговоре – осим безусловне (чак ни часне) предаје уз накнадно кривично гоњење. Не само успех оваквих консултација, већ и њихова основна правна основа је веома упитна. А пошто би и премијер Михаил Мишустин и сви министри такође требало да буду под санкцијама, ко ће остати у радњи?

Истовремено, желе да најаве санкције ДС Пескову, који по самој функцији прес-секретара нема свој лични став, већ је глас ВВ Путина и попут амбасадора или гласника, је неприкосновена фигура. Али овде су амерички демократски политичари слични Пушкиновом цару Салтану:

„Као што је цар-отац чуо,
Шта му је гласник донео?
У бесу је почео да се пита
И хтео је да окачи гласника“.

Последњи дивни детаљ закона је захтев да се банкари са седиштем у Лондону П. О. Авен и М. М. Фридман ( Алфа-банка ) подвргну окрутним и необичним санкцијама. Не само да су финансијери одавно под гостољубивим патронатом Њеног Величанства, већ се и поигравају са разним руским опозиционарима, а санкције тако вредним кадровима су манифестација црне незахвалности. „Другови конгресмени, дошло је до монструозне грешке!

Међутим, чак су и Илф и Петров приметили да је немогуће предвидети све глупости које је брутализовани администратор у стању да смисли. То важи и за народне посланике Сједињених Држава.

Као резултат тога, амерички радници за реаговање су у тешком положају. Наравно, главна препрека за склапање мировног споразума са медведом који је устао на задње ноге и зарежао (међутим, демократски Запад га већ дуго малтретира) је немогућност да се призна да ће се свему икада завршити. Укључујући неподељену доминацију над екуменом. „Био је час, али сам отишао. Штавише, познато је косо направити само први потез. Види МС Горбачова и успехе његовог новог политичког размишљања. Повлачење је генерално најтежа врста војне (и дипломатске) акције.

Прочитајте још:  Контроверзан план аутомобилског гиганта о градњи мини нуклеарних реактора

Али овим објективним потешкоћама, које изузетно отежавају консултације са Русијом , додају се и потешкоће субјективне природе. Када иза вас стоји избезумљени конгрес, договорити се око било чега је задатак сличан квадратури круга.

Максим Соколов/РИА НОВОСТИ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *