И превозници најављују блокаде путева

0

Foto: Miloš Lukić

Директор “Путева Србије”, Зоран Дробњак већ дуже време најављује увођење наплате путарине за тешке камионе и на магистралним путевима како би се обезбедио додатни новац за њихово одржавање.

Међутим, удружења превозника се томе противе наводећи да би то било неуставно и угрозило би пословање транспортних фирми. Због тога најављују протесте и блокаде ако се одлука усвоји.

Транспорт робе од почетка епидемије коронавируса драстично је поскупео, а саме транспротне фирме налазе се у великим проблемима. Због тога је најава наплате путарине на магистралним путевима узнемирила домаће транспортере.

„У Европи се нигде не наплаћује осим у Немачкој где се наплаћује путарина, али само за стране превознике како би они користили ауто-путеве како не би правили гужве на регионалним путевима. У осталим земљама Европе се нигде не наплаћује“, наводи Љубинко Златић, из удружење превозника МДТ сyстем.

„Иако имамо најскупље путарине превозници кажу да користе ауто-путеве, а да се они који то не чине лако могу санкционисати деловањем полиције и инспекција. Осим тога, подсећају и да привреда и сви грађани већ кроз разне порезе издавајају новац за путну мрежу.“

„Што се тиче путарина оне су већ наплаћене кроз нафту, кроз регистрацију и мислим да би требало бити обазрив при увођењу нових намета. Сви озбиљни, велики превозници, користе ауто-путеве. Моја фирма не иде магистралу осим ако нема потребу да врши утовар или истовар у Горњем Милановцу. Треба водити рачуна и о трансртерима зато што путарине нису ни мало јефтине. Морамо сачувати транспорт јер ову робу неко треба и да извезе из Србије, а ако немамо помоћ и разумевање тешко ћемо опстати, јер сведоци сте да цена енергената расте сваки дан“, упозорава Драган Чакаревић, Савез транспортера и логистичара, власник фирме Еуролајн.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Војни синдикат Србије: „ИЗЛАЗИМО НА УЛИЦУ СА НАРОДОМ“!

Превозници сматрају и да би евенутално увођење путарине на магистралама било противуставно и да би то била кап која би их натерала да организују протесте и блокаде.

„Овај намет би додатно оптеретио грађане и привреду и сигурно ће утицати на поскупљење производа. Ми већ дуже време размишљамо да станемо са радом, нису у питању само путеви, већ и Нафтна индустрија Србије, ту су порези, разна ограничења, ту је Агенција за безбедност саобраћаја. Не преостаје нам ништа друго него да све камионе истерамо на пут и да их оставимо, да видимо кога ће да кажњавају, коме ће да наплаћују силне дажбине и шта ће да раде. Мислим дас у појединци преучили, да мисле да све кроз порезе и намете реше све проблем у држави, а не кроз рад и стварање нових вредности“, сматра Љубинко Златић.

Из Путева Србије подсећају да је у току израда студије оправданости наплате путарине и модела како би се то вршило, а да ли ће она заживети коначну реч даће Министаство саобраћаја и Влада Србије. То се према нииховим речима, сигурно неће десити пре избора.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *