Почела изградња гасног интерконектора између Србије и Бугарске, рок за завшетак радова октобар 2023.

0
србијагас, гас

србијагас(фото:НСПМ)

Изградња гасног интерконектора између Србије и Бугарске почела је данас, на делу гасовода од Ниша до државне границе код Димитровграда, а рок за завшетак радова је октобар 2023. године.

Почетку радова присуствује премијерка Србије Ана Брнабић, министар енергетике Бугарске Александар Николов, министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, директор Србијагаса Душан Бајатовић, као и представници Југоросгаса и Булгартрансгаса и Европске инвестиционе банке.

Гасовод у Србији биће дужине 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара и пројектован је за капацитет од 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње.

Вредност пројекта је 85,5 милиона евра, од чега је 25 милиона кредит Европске инвестиционе банке (ЕИБ), 49,6 милиона евра су бесповратна средства из ИПА фонда ЕУ, а преосталих око 11 милиона евра биће обезбеђено из буџета Србије и средстава Србијагаса.

Како је предвиђено пројектом, нови гасовод ће обезбедити додатних 80 одсто повец́ања капацитета у односу на тренутне годишње потребе Србије, што је око 2,4 милијарде кубних метара гаса годишње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нови гасовод Ниш-Софија, заједно са новим гасоводом у изградњи између Грчке и Бугарске ће диверсификовати изворе енергије у Србији и региону Западног Балкана и проширити изворе снабдевања.

Тим пројектом ће, такође, бити омогућен лакши приступ гасу оним местима која га досад нису имала – Белој Паланци, Пироту и Димитровграду.

Михајловић: Стабилна енергетска ситуација

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је да је енергетска ситуација стабилна и да захваљујући раду владе, обезбеђењу довољно средстава, земља има довољно гаса и струје.

Прочитајте још:  ДЕФИНИТИВНО ОСТАЈУ У СРБИЈИ: У Београду одржан велики панел за запошљавање миграната!

“Један део се и даље увози и то ће се чинити наредних дана. Обезбеђене су довољне количине гаса од Гаспрома и биће довољно гаса и струје и наредних дана и месеци”, изјавила је Михајловић новинарима у Димитровграду, на почетку изградње гасне интерконекције ка Бугарској на деоници Ниш-Димитровград.

Бета-Фонет

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *