“Скоро криминално” – беже из земље због ковид мера

0

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Мања група Немаца спас од строгих корона мера у домовини потражила је бекством на обалу Бугарске.

Црноморске туристичке дестинације Ахелој и Варна послужиле су као алтернативна стварност за теоретичаре завере, стоји у опширном извештају немачког “Шпигла”.

Аутомобили немачких регистарских ознака, из северне Немачке, Берлина и Баварске, паркирани су испред хотелског комплекса Шато Ахелој на обали Црног мора.

Хотелски комплекс који се налази у граду Ахелој сматра се упориштем такозваних Кверденкера, односно антивладиних скептика који се противе мерама корона и вакцинацији. Чувари стоје на улазу у хотелски комплекс.

Сви заинтересовани Немци који планирају да се преселе на обалу Црног мора углавном зову Дирка Гелбрехта, Немца који је прошлог јануара основао групу на платформи за размену порука Телеграм под називом “Немачки емигранти у Бугарској”. Годину дана касније, група има 2.500 чланова.

Дирк Гелбрехт се сматра гласом ауторитета. Припијени мушкарац у црној мајици са капуљачом од самог почетка разговора показује презир према новинарима, истичући да нема потребе за ненајављеним посетама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Само желите да нас сатерате у ћошак”, рекао је.

Упитан да ли је тачно да Немци и Аустријанци долазе на Црно море како би избегли строге мере у својој домовини, он је одговорио:

“Ми смо приватна вишегенерацијска заједница. Међу подстанарима има и сиромашних пензионера попут мојих родитеља”, неодређено одговара.

“Све више људи нам се јавља, хоће да дође овде. Сада имамо 60 исељеника, ускоро би их могло бити 100”, открио је он.

Упитан да ли озбиљно схвата пандемију коронавируса и да ли је вакцинисан, Гелбрехт је одбио да одговори.

Прочитајте још:  Русија, изненадна провера борбене готовости у Источном војном округу

Међутим, увид у преписку чланова групе на Телеграму даје одговоре на нека питања, преноси Шпигл.

Гелбрехт се жали на идиотизам Ц-19, где Ц представља ковид, и захтева да се одговорнима суди пред Међународним судом правде.

“Непоштени и лицемерни политички и медијски систем у Немачкој мора бити уништен”, написао је он.

На питање новинара да ли себе сматра Кверденкером, он одговара:

“Прави Кверденкери су били људи попут Алберта Ајнштајна и Стивена Хокинга.”

Пре пандемије, термин Кверденкер се користио за људе који размишљају ван оквира, а Гелбрехт тврди да је тај термин изгубио своје првобитно значење.

Он себе сматра спасиоцем очајних.

“Многи Немци су све забринутији јер страхују да би могли да буду изоловани ако се не вакцинишу, да више неће моћи да учествују у друштвеним активностима ако их власти натерају да вакцинишу своју децу.”

Подсетимо, у Немачкој је потврда о прележаном ковиду 19 или вакцинацији неопходна за улазак у продавнице, ресторане и кафиће и за учешће у неким другим аспектима јавног живота.

Група скептика заинтересованих за одлазак из Немачке удружила је снаге у апликацији Телеграм, а значајан број њих креће ка Бугарској, наводи “Шпигл”.

Куповали су или изнајмљивали некретнине, а циљна дестинација је обично обала Црног мора, између Бургаса и Варне. Њихов сан је да живе у земљи у којој не морају да стављају ‘пелене за браду’ или филтер кесе ‘преко носа и уста’, где невакцинисани могу да иду у ресторане и кафиће и где се деца могу слати на бесплатно учење на плажи.

Међу Немцима и Аустријанцима има много жена које су потражиле уточиште у Бугарској. Углавном долазе људи са прилично бизарним занимањима – од онлајн бабица до стручњака за дубоку релаксацију, животног тренера и стручњака за тугу, порођај и трудноћу.

Прочитајте још:  Ђурђевић у Бундестагу са странком која је против независности Косова: Желимо Европу суверених држава

“Шпигл” истиче да је живот у Бугарској током пандемије много опуштенији него у Немачкој. Купци морају да носе маске у супермаркету, али се у мањим радњама и ресторанима правила углавном игноришу.

“Овде нема социјалне дистанце, изолације или полицијског часа”, каже Немац из Рајне.

“Скоро криминално”

Светислав Тодоров, млади лекар запослен у Универзитетској болници у Бургасу, каже да је тешко разумети понашање досељеника из Немачке.

“Скоро криминално. Не ради се само о томе да су неодговорни према себи, већ и према другима, каже лекарка која свакодневно виђа тешке случајеве на одељењу интензивне неге. Пацијенти свих старосних група са ковидом били су прикључени на респираторе”, рекао је он.

Међу емигрантима су и Емануел, који је себи купио стан по повољној цени и једва чека да напусти Апсурдистан (Немачка) и дође на Балкан. Никола је учитељ који је фрустриран мерама бивше канцеларке Меркел. Источна Европа је спремна за нове изазове.

У Бугарску је дошао и Аустријанац Армин Елбс, човек који је донедавно био један од најистакнутијих Кверденкера у својој земљи.

Елбс је крупан човек са козјом брадицом и магистар медицине. Организовао је протесте у Аустрији и Немачкој у лето 2020. Оптужио је тадашњег канцелара Себастијана Курца да је кренуо “на пут илегалног терора и успостављања логора”.

Од када је стигао у Бугарску, Елбс ћути. Није одговорио на неколико питања “Шпигла”. Рекао је једном познанику да размишља да емигрира у Еквадор, али је на крају изабрао Бугарску јер има изузетно низак ниво вакцинације, па је то видео као доказ непослушне популације.

Два сата северно од Ахелоја, на ободу познатије Варне, налази се још једно упориште емиграната из Немачке и Аустрије.

Прочитајте још:  Кина оптужује САД у Савету безбедности УН за двоструке стандарде

Испред комплекса Саут Беј паркирано је неколико аутомобила са немачким ознакама. Хотелски комплекс има 16 улаза, сваки има 10 спратова са апартманима, а у средини је велики базен. Усред зиме тамо је углавном тихо.

У Варни је и Лена, учитељица турско-бугарског порекла која је радила у Потсдаму. Долазе јој сви они који желе да се укорене у Варни. Не жели да има посла са новинарима. Он учи имигранте на плажи – читање, писање и математику са штаповима на песку.

За Немце у домовини постоји само једна порука.

“Како можеш да стојиш тамо? Зашто? За време рата људи су увек бежали. Одведите децу на сигурно.”

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *