СРБИЈА СЕ ЗАДУЖУЈЕ ЗА ЈОШ 608 МИЛИОНА ДОЛАРА КОД КИНЕСКЕ ЕXИМ БАНКЕ

0

(фото:Илустрација)

Влада Србије планира да се задужи 608,3 милиона долара код кинеске Еџпорт-импорт банке за изградњу Фрушкогорског коридора, односно брзу соабраћајицу Нови Сад-Рума.

Влада је упутила у скупштинску процедуру Закон о потврђивању уговора о зајму за кредита за повлашћеног купца за пројекат изградње брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума (Фрушкгорски коридор) између Владе Србије, коју представља Министарство финансија, као зајамопримца и Кинеске Еџпорт-Импорт банке као зајамодавца.

Пројекат вредан 715 милиона долара

У октобру 2020. године потписан је Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума (Фрушкогорски коридор) између Владе Србије, „Путева Србије“, „Коридора Србије“ и Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион.

Комерцијалним уговором је предвиђено да ће Србија кредитна средства искористити за покриће 85 одсто вредности пројекта, док ће остатак, 15 одсто, обезбедити из буџета.

Уговорена цена за израду пројектно-техничке документације, извођење радова и испоруку добара према Комерцијалном уговору износи 715,7 милиона америчких долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Законом о буџету за 2020. годину одобрено је задуживање Србије код кинеских банака у износу до 608.385.000 америчких долара.

Под којим условима се задужује Србија?

Рок доспећа кредитиа је 20 година, укључујући и период почетка од пет година. Период отплате главнице је 15 година у 30 полугодишњих рата које доспевају 15. маја и 15. новембра сваке године.

Каматна стопа је фиксна и износи три одсто годишње.

Трошкове обраде кредита (по стопи од 0,5 одсто на укупан износ) Влада ће платити једнократно, у износу од 3,04 милиона долара, у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог уговора.

Прочитајте још:  Сенатор Климов је позвао Србију да затражи помоћ од Русије

Период расположивости кредита је пет година, уз могућност продужетка.

Наша земља се претходно задужила код исте ове банке и за градњу деонице Иверак-Лајковац.

Нова економија

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *