Колико коштају хаварије: ЕПС увози струју и губи 190.000 евра дневно

0

ЕПС (Фото: Јутјуб)

Због недовољне производње струје, пре свега јер је капацитет ТЕНТ-а смањен након низа хаварија, Електропривреда Србије трпи огромне дневне губитке, откривају радници тог предузећа.

А иако је пре три недеље поднео оставку, в.д. директора Милорад Грчић и даље стоји на сајту компаније као њен први човек. Ко ће га заменити још није познато.

После колапса енергетског система крајем прошле године и низа хаварија у Термоелектрани „Никола Тесла“, „Електропривреда Србије“ још увек се опоравља.

„Око 1.850 мегавата се производи сваког тренутка, што је неких 60-70% од инсталисане снаге, јер ТЕНТ има 3.340 мегавата“, наводи Драгослав Љубичић, радник ТЕНТ-а.

Блатњави угаљ који је коришћен за ложење, пожар у ТЕНТ-у и на копу Тамнава у „Колубари“ од пре неколико недеља, довели су до „спаљивања“ милиона динара због увоза око 10.000 мегават сати електричне енергије дневно.

“Експерти кажу да треба да рачунамо да, с обзиром на цене на берзама које постоје у овом тренутку, требало би рачунати да ми на дневном нивоу издвајамо око 250.000 евра. Могли бисмо то прерачунати да за четири дана потрошимо око милион евра због тога што не производимо довољно струје у нашој земљи”, наводи Гојко Влаовић, новинар листа Данас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Објашњава Влаовић да то у преводу значи да када прода струју потрошачима, ЕПС губи 190.000 евра по дану.

Онај који је за све преузео одговорност и за то поднео оставку Влади и председнику Србије, према подацима са сајта ЕПС-а и даље је на његовом челу. Радник ТЕНТ-а Драгослав Љубичић пита зашто још није стигла Грчићева замена, иако је то обећано.

Прочитајте још:  Није битно шта Вучић каже, главно је да не уводи санкције

“Одговор зна, вероватно човек којем је Грчић поднео оставку, а тај човек је и рекао да ће “Електропривреда Србије” од тренутка подношења оставке Милорада Грчића у наредних два дана добити новог вршиоца дужности директора “Електропривреде”. Нисмо добили, што ће рећи да тај човек не држи реч”, наводи Љубичић.

О томе колико дневно губимо новца и да ли је неко “наследио” Грчића који је, барем формално отишао, након што је Влада Србије средином јануара усвојила његову оставку, у ЕПС-у ћуте.

У јавности се лицитира именима, а спомиње се и потпредседник Српске напредне странке Владимир Орлић, који на питање да ли је спреман за ту позицију не одговара.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *