САД оптужују Русију да фабрикује „геноцид” у Донбасу

0

Украјинско место Авдивка у близини Доњецка (Фото: EPA-EFE/Stanislav Kozliuk)

Москва лажира украјински напад на проруске области у Украјини или на руску територију и то треба да послужи као изговор за руску инвазију на Украјину, тврде амерички званичници.

Како је гласноговорник Пентагона Џон Кирби саопштио у четвртак, Русија снима лажни видео с лешевима и глумцима који се претварају да су ожалошћени рођаци настрадалих у Доњецку и Луганску.

Снимци приказују наводно срушене зграде, украјинско оружје и турске дронове да би се уплео и НАТО. Иако Вашингтон није оптужио ниједно конкретно име у Кремљу, неименовани амерички функционер казао је медијима да је за продукцију овог материјала одговорна руска војна обавештајна служба ГРУ.

Америчке обавештајне службе прекјуче су поделиле ова сазнања с конгресменима и страним савезницима, објашњавајући да је употреба овог видеа само једна од могућности о којој размишљају у Кремљу. Заменик америчког саветника за националну безбедност Џонатан Фајнер изјавио је за Ем-Ес-Ен-Би-Си да је Вашингтон намерно објавио руске планове за фабриковање „геноцида” у Донбасу да би спречио Москву да искористи овај пропагандни материјал као изговор за агресију.

„Нисмо сигурни да је ово пут којим ће кренути, али знамо да разматрају овакву могућност”, додао је Фајнер.

Руске власти поричу оптужбе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„И раније су тврдили сличне ствари, али никад ништа није било од тога”, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Спутњик.

Стални руски представник у Европској унији Владимир Чижов казао је за Си-Ен-Ен: „Уверавам вас да Русија никад не ради такве ствари”. Руска амбасада у Вашингтону поручује да америчке оптужбе о руској акцији у Украјини имају везе с истином колико и раније америчке тврдње да је Ирак имао оружје за масовно уништење.

Прочитајте још:  Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

„Њујорк тајмс” и „Вашингтон пост” примећују да америчке службе нису објавиле ниједан доказ за тврдње да Руси спремају лажирани геноцид. У влади председника Џозефа Бајдена инсистирају на томе да не смеју да пруже више појединости да не би угрозили изворе. Истовремено је Форин офис саопштио да се слаже с америчким обавештајним проценама о наводном украјинском нападу који треба да оправда руску инвазију. Како преноси „Гардијан”, британско Министарство спољних послова оцењује да „руску пропаганду треба назвати правим именом”.

Москва је саопштавала да страхује од украјинског напада на руско становништво у Донбасу. Лидер Доњецка Денис Пушилин упозорио је да у побуњеним проруским областима у Украјини стрепе да ће их украјинска војска напасти хемијским оружјем. На свим странама предвиђају нападе, па Лондон и Вашингтон већ недељама инсистирају на томе да је руска инвазија на Украјину питање тренутка. У овим престоницама још раније су навели да је влада с Црвеног трга послала оперативце у Украјину да изрежирају сцене које ће руским трупама дати повод да уђу у Украјину, као и да је Кремљ врбовао Украјинце да у Кијеву формирају проруску владу.

„Русија каже да никад неће извршити инвазију на Украјину. Осим ако није испровоцирана. И тако је ’за случај да буде испровоцирана’ нагомилала 100.000 војника на граници с Украјином. Али како они могу да предвиде ту провокацију? Можда тако што планирају да је инсценирају”, твитовао је Џејмс Роскоу, британски дипломата у Уједињеним нацијама.

Амерички и британски званичници недавно су објавили и да је Русија на границу с Украјином допремила велике залихе крви, што наводно наговештава скорашњи напад. И док Бајден и први човек Даунинг стрита Борис Џонсон оцењују да је руска инвазија готово неизбежна, украјинска влада сматра да су такве процене преувеличане, па убеђује страну јавност да се у Украјини живи нормално. И поред тога што очекује западну подршку, Кијев позива партнере да не објављују информације које растерују стране инвеститоре и „уносе страх и панику у друштво”.

Прочитајте још:  Две антируске резолуције у Савету Европе: Како је гласала Србија?

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *