Градоначелник Отаве прогласио ванредно стање, протести измакли контроли

0

FOTO: Profimedia

Градоначелник Отаве Џим Вотсон прогласио је ванредно стање због протеста камионџија који су, како наводи, потпуно измакли контроли

“Ситуација је у овом тренутку потпуно измакла контроли, јер појединци који протестују позивају на акцију”, рекао је Вотсон.

“Они имају много више људи него ми полицајаца и указао сам начелнику на то да морамо бити много спретнији када су у питању ове активности”, оценио је градоначелник.

Вотсон је замолио савезну владу да „седне и има неку врсту дискусије, неку врсту посредовања да се ова ситуација реши јер се сада шири земљом.

У кратком саопштењу, градске власти наводе да одлука одражава „озбиљну опасност и претњу по безбедност становника“ од демонстраната који су свуда по граду, преноси „Глобал њуз“.

Демонстранти који су против обавезне вакцинације у Канади надмашили су бројно полицију у главном граду Отави и контролишу ситуацију, а поједини делови града су закрчени, изјавио је данас Вотсон, говорећи о 10. дану протеста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Конвој слободе“ почео је као протест против обавезе вакцинације за канадске камионџије, али се претворио у општи јавни протест против антиковид мера и владе премијера Џастина Трудоа, пренео је Ројтерс.

Демонстранти су паралисали центар Отаве претходних девет дана, а неки од њих носе заставе Конфедерације или нацистичке заставе, док други кажу да желе да виде леђа актуелној влади.

„Ситуација је у овом тренутку тотално ван контроле због појединаца на протесту који вуку потезе. Имају више људи него што ми имамо полиције“, казао је Вотсон.

У граду се непрекидно чују сирене аутомобила и одјекују експлозије пиротехничких средстава, а организатори конвоја кажу да ће се суздржати од коришћења сирена данас на четири сата „као гест добре воље“, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  600 људи учествовало је на антивладином митингу у Прагу

Демонстранти су раније поручили да неће отићи док сва ограничења не буду укинута, позивајући на смену владе Трудоа.

Трудо је у петак рекао да канадска влада не планира да пошаље војнике да се баве протестом камионџија због обавезне вакцинације.

Полиција је данас оптужила четири особе за злочин из мржње и истражује претње против јавних личности, заједно са америчким Федералним истражним бироом (ФБИ).

Спутњик

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *