Обележено 80 година од усташког покоља Срба у бањалучким селима

0

Izvor: Shutterstock

У бањалучком насељу Дракулићи је обележена 80. годишњица покоља више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дете, које су усташе без иједног испаљеног метка убиле у том насељу, као и селима Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Код Спомен-костурнице у Дракулићу служен је помен, положени венци и цвеће.

Венце су положили српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и министар рада и борачно-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Положен је и венац у име генералног конзула Србије у Бањалуци, док су цвеће положиле делегације владе Републике Српске, Народне скупштине Српске, као и делегација српских посланика у Парламентарној скупштини БиХ.

Цвеће су положили и представници невладиних организација и борачких удружења из протеклог рата у БиХ, НОР-а, Удружења потомака жртава усташког злочина „7. фебруар 1942. година Бањалука“, те трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и града Бањалука.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, медју њима и 551 деце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног “Тјелесног здруга Анте Павелића”, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – секирама, ножевима и крамповима.

Н1

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *