СВЕТОСАВСKА: Kривокапић да потпише Темељни уговор са СПЦ прије избора нове Владе Црне Горе!

0

robert - pricesce - svetosavska

Изјава за јавност

СВЕТОСАВСКА позива још увијек актуелног премијера Здравка Кривокапића да потпише верзију Темељног уговора између Српске православне цркве и државе Црне Горе коју је предложила Београдска Патријаршија. Сугеришемо да прије поступка потписивања овог историјски значајног акта, јавно позове српског патријарха и остале владике из Синода и Сабора СПЦ, са којима је имао комуникацију поводом Темељног уговора, да омогуће његово безусловно потписивање.

Уколико добије негативан одговор, Кривокапићева дужност је да саопшти истину и каже ко не дозвољава оконачање процеса који је од највећег могућег значаја за канонски поредак једине православне цркве у секуларној држави Црној Гори.

СВЕТОСАВСКА упозорава јавност да, ако Здравко Кривокапић, премијер у техничком мандату, не потпише Темељни уговор, прије формирања мањинске или владе која ће припремити ванредне парламентарне изборе, тај документ, врло вјероватно, у догледно вријеме или можда чак и никада неће бити потписан.

Премијер који је то постао одлуком блаженопочившег митрополита Амфилохија Радовића, треба да искористи последње дане своје формалне власти и да се одужи и Богу, и упокојеном митрополиту, и роду – учесницима литија.

Што год да потпише наредних дана, Кривокапић ће потписати и више и боље него Дритан Абазовић, без обзира на то да ли ће Дританов коалициони партнер да буде ДФ, који је својим поступцима суштински оборио Кривокапићеву владу, или ДПС, који ниједном није напао ДФ од 30. августа 2020. године, али је зато искључиво нападао СПЦ. Уосталом, чак и да лидер УРА–е  потпише било какав уговор са СПЦ–ом, макар и онај који више иде у корист држави него цркви, његова влада ће, због тога, бити оборена од стране ДПС–а, Драгиње Вуксановић–Станковић и осталих изопштеника из цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Емил Влајки: Америка и Албанац ”спашавају” СПЦ у Црној Гори

У том смислу, СВЕТОСАВСКА има пуно разумијевање за позицију премијера Кривокапића, чију је власт ДФ љуљао и дрмао, као кавез, још од 30. септембра 2020. године. Такође, врло прецизно знамо и уз помоћ којих адреса из Београда и Подгорице су спречавали Кривокапића да потпише
Темељни уговор са СПЦ, све на штету вјерујућег српског народа у Црној Гори. На Кривокапићу је да саопшти конкретне податке.

Премијер Кривокапић, најзад, потпис на Темељном уговору и у моралној равни дугује народу – учесницима литија који су сачували имовину и част СПЦ–а и срушили вишедеценијски режим ДПС–а.

Желимо да вјерујемо да Кривокапић разумије да је почела политичка трка са временом у Црној Гори – да се што прије формира нова извршна власт. Поручујемо Кривокапићу да се за погажену народну вољу ”освети” потписивањем Темељног уговора у форми у којој ће у потпуности бити заштићен монопол Српске православне цркве у Црној Гори. Јер, Здравко Кривокапић још увијек има легитимно право да то уради, свиђало се то некоме или не.

Функционер СВЕТОСАВСКЕ
Роберт Жижић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *