Да ли Хрватска чак и мигранте пристигле из БиХ враћа у Србију?

0

(EPA/KOCA SULEJMANOVIC)

Хрватски медији објавили су наредбу коју је 15. октобра прошле године Златко Чачић, заменик команданта станице граничне полиције на прелазу Бајаковао, послао својим подређенима, а односи се на враћање мигранат илегалних миграната у Србију.

Док, како наводе, МУП одбија такво тумачење наредбе, особа која је медијима доставила Чачићев мејл тврди да је то „баш то пракса на Бајакову”, односно да се мигранти затечени у зони надлежности других полицијских станица упућују према Србији.

На том делу државне границе је, наиме, према речима неименованог извора, због конфигурације терена људе лако отерати у суседну државу.

Портал Индекс подсећа да је насиље хрватске полиције према људима који покушавају да уђу у Хрватску и, самим тиме, у ЕУ потврђено на снимцима међународне мреже истраживачких новинара настале на граници према Босни и Херцеговини.

Заштитница грађана, којој је прослеђено писмо наредбе, наводи да је недопуштено враћање миграната без разматрања индивидуалних околности. Према њеним речима, одвраћање мигранта се мора проводити на начин да не доводи у питање право на азил и на међународну заштиту.

„Ако је пак особа ушла на државну територију не може више да буде одвраћена, већ је нужно провести законом предвиђене поступке, који укључују провођење индивидуалне процене потребе за заштитом”, наводи се у одговору заштитнице грађана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Указује да враћање миграната без разматрања индивидуалних околности представља такозвани пуш-бек који је „недопуштен јер може довести до повреда бројних људских права особа – попут права на живот, права на азил, заштите од мучења, нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања, заштите у случају удаљавања, протеривања или изручења…„.

Прочитајте још:  Мештани села у околини Чачка опет одржали блокаду ауто-пута у Паковраћи То што је Весић најавио разговор је фарса

Хрватски МУП, међутим, сматра да упућене смернице не треба проблематизовати, јер, како кажу, нису дате са највишег нивоа.

У одговору МУП-а се наводи, између осталог, да државна граница према Србији није уређена нити утврђена, те да је циљ датих упутстава био да се, успостави апсолутна контрола над поступањем на граници, а како би оно било у складу с етичким кодексом и свим прописима о исправном ношењу полицијске униформе, преноси Танјуг.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *