LeMat: најређи, али најубитачнији револвер Дивљег Запада

0

Револвери, односно брзометни пиштољи са обратним системом су иконе америчке историје и културе.

Семјуел Колт је 1836. године започео са производњом првог серијског модела Colt Paterson, пред којим је устукнуло индијанско племе Семиноли на Флориди. Рат са Мексиком (1846-1848), САД су добиле захваљујући другом Колтовом моделу, робусном Colt Walkeru 1847, који је направљен тако да је једним хитцем могао оборити коња у галопу. Дивљи Запад је коначно покорен захваљујући лаганом моделу Colt Single Action Army, кога су без много муке могли користити и необучени цивили. Помало у шали, а помало у збиљи, овај револвер је назван Peacemaker (Миротворац). „Бог је створио људе, али Колт их је учинио једнаким“, гласи једна изрека са америчког Запада. Али Писмејкер је настао тек 1873. године, а у међувремену конструисани су неки други гломазни Колтови модели намењени војсци и ратној морнарици (Dragoon 1848, Navy 1851 итд.) који су се користили током Грађанског рата у САД (1861-1865), ратова са Индијанцима и цивилних обрачуна. Лепршаво руковање тешким револверима какво знамо из вестерн филмова је више плод маште америчких и италијанских редитеља, него одраз реалности Запада.

Разне компаније су се средином ХIХ века трудиле да направе што бољи револвер и надмаше Колта. Smith&Wesson, Remington и други су донекле допрли славе Колтових револвера. Неки револвери су достигли славу тек касније, поставши овековечени у седмој уметности или као звезде аукција на којима богати Американци не жале новац трагајући за сведочанствима своје кратке, али несумњиво бурне историје. Револвер кога данас необично воле чак и програмери видео игара је LeMat (француски изговор је Le Ma, без сугласника на крају, али енглески језик ово правило игнорише). У ствари, ради се у „хибридном“ пиштољу: комбинацији револвера и сачмарице. Један пастир из Алабаме се после Грађанског рата пожалио новинару да му је LeMat умало поломио руку док је пуцањем плашио вукове.

Прочитајте још:  ВЕЛИКА МОРАВСКА КАО СРПСКА ДРЖАВА

Јужњаци из робовласничких држава САД су далеко пре 1861. године знали да своју независност од федералне владе из Вашингтона и индустријализованог Севера могу одбранити једино ратом. Инжињеријски официр и политичар из Демократске странке, Пјер Борегард је још средином 1850-тих трагао за ефикасним оружјем које би економски и бројчано инфериорније Јужњаке учинило равноправним у борби са моћнијим Јенкијима са Севера.

Пјер Гистав Тутан Борегард је био Кајун (франкофони Американац) из Луизијане, бивше француске колоније, која је тек петнаест година пре његовог рођања (1803) постала део САД. Борегард је успоставио сарадњу са својим рођаком из Њу Орлеанса, Жаном Александром Ле Матом, који је имао талента за дизајн и конструкцију оружја. Намера генерала Борегарда је била да се направи револвер који би првенствено користили драгуни (коњичке јединице). Међутим, индустрија јужних држава је постојала у траговима. Укупни удео 11 јужњачких држава у индустријској производњи САД је био испод 10%. У јужњачкој индустрији су доминирали погони за прераду пољопривредних производа. Зато су први револвери LeMat кришом направљени на Северу, у Филаделфији 1856. године, а онда је производња померена у Европу. Једно време су израђивани у белгијској фабрици из Лијежа, Francotte, чије је револвере користила Кнежевина Србија од 1875. године. Производња је касније пренешена у Париз, па у британски Бирмингем, због лакшег транспорта у САД.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

По сецесији јужних држава и стварању Конфедерације, војска нове државне заједнице је наручила 5000 LeMatа из Европе. Међутим, већ на почетку рата морнарица САД је блокирала јужњачку обалу Атлантика и Мексичког залива. Процењује се да је у војсци Конфедерације ипак било пристутно од 2900 до 3000 LeMatа у разним варијантама. Поседовали су их углавном виши официри попут генерала Борегарда, Џеба Стјуарта, Ричарда Андерсона, Брекстон Брага, Џоа и Алберта Џонстона итд. Није забележено да је најважнији јужњачки војсковођа, генерал Роберт Едвард Ли поседовао LeMat. Знамо да је LeMat поседовао капетан Хајнрих Вирц, заповедник логора за северњачке војнике Самтер у Андерсонвилу (Џорџија). Овај рођени Швајцарац, након Грађанског рата је испао главни жртвени јарац у Америци. Уз много медијске помпе, судило му се за ратне злочине (мучење и убијање заробљеника). Главни циљ владе у Вашингтону је био да се на крају осуде бивши председник Конфедерације Џеферсон Дејвис и његов заменик Александер Стивенс, али до тога није дошло (Стивенс ће чак бити изабран и за гувернера Џорџије).

Прочитајте још:  Време је да у уџбенике историје убацимо поглавље о српском страдалаштву

 

Прва варијанта LeMatа је била на црни барут (Black Powder Caplock), у којој се свака од 9 комора цилиндра (тј. добоша, буренцета) пунила барутом из дозера, а затим се стављала оловна куглица, која се у сваку комору набијала полугом која је уграђана у револвер. Полуга се налазила са стране, а не испод цеви што је револверу давало још робуснији изглед. Приликом пуцања ова полуга је лелујела. Испод главне револверске цеви, која је била дужа и тања, налазила се краћа цев која је служила као сачмарица. Стрелац је са револверског мода прелазио на мод сачмарице померањм зглоба на ударачу (енгл. hammer).

 

У то време доминирали су револвери са 6 комора цилиндра, а LeMat их је имао 9, што га је са десетим хитцем из сачмарице чинило убитачним оружјем. Друга, млађа варијанта LeMatа се пунила патронима и имала је већи добош. Постојала је минијатурна варијанта. тзв. Baby LeMat, као и варијанта са држачим и карабин. Пуцање из LeMata је захтевало одређену снагу, стабилност и искуство, тако да и не чуди што су га носили искључиво официри. После пораза Конфедерације LeMati су се распшили широм САД. Многи су допали у руке цивилима који нису били спремни за овакво моћно оружје.
Забележено је да су неки LeMati коришћени у у Европи, тачније у Француско-пруском рату 1870-1871. године. И у овом рату, LeMat је био на пораженој страни. Друго Француско Царство је изгубило рат од Пруске, која је после тријумфа објединила Немачку. Да ли је будући српски краљ Петар Карађорђевић, који је у то време био официр у француској војсци имао Ле Мат, никада нећемо сазнати.

Прочитајте још:  Пашићеви радикали: Србија као велика задруга

LeMat је брзо пао у заборав. Револвере из периода пре Грађанског рата убрзо је потиснуо Писмејкер и други слични пиштољи. Није га било чак ни у легендарним филмовима са Џоном Вејном и Клинтом Иствудом где су углавном доминирали колтови и ремингтони. Ипак, пред сам крај ХХ века у кинематографији се готово ни од куда појавио LeMat. Његов брутални дизајн искоришћен је у позним вестернима за дочаравање суморне и прљаве атмосфере Дивљег Запада, за разлику од старијих „нашминканих“ филмова који су гајили раскошни стил циркуских представа Бафало Била. У филму The Quick and the Dead (Брзи и мртви) из 1995. године, у коме Џин Хекман, Леонардо Ди Каприо, Расел Кроу и Шерон Стоун тумаче ликове који учествују на револверашком турниру, у неким кадровима се појављују реплике LeMatа. Појавио се и у неким научнофантастичким филмовима, као нпр. у Тwelve monkeys (12 мајмуна), где га користи путник кроз време кога тумачи Брус Вилис. У видео игри Red Dead Redemption (1 и 2) играч може изабрати LeMat у својим виртуелним авантурама. Ко има више новца, може купити реплику овог револвера коју производе разне италијанске фабрике, а ултрабогати могу посетити аукције широм САД и искеширати на десетине хиљада долара за оригиналне LeMatе, ветеране Грађанског рата.

Душан Јевтић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *