Руска православна црква позвала је да се вера у Бога уврсти на листу традиционалних вредности

0

(фото:Взгљад)

Помињање вере у Бога мора бити укључено у листу традиционалних вредности Русије. Ово је изјавио шеф синодског одељења за односе Цркве, друштва и медија Владимир Легојда, износећи став Руске православне цркве (РПЦ) током расправе у Јавној комори Руске Федерације о нацрту Основа државне политике за очување и јачање традиционалних руских духовних и моралних вредности.

Легојда је напоменуо да су представници Руске православне цркве позвани да размене мишљења током развоја пројекта, „али да још нису наишли на потпуно разумевање“, и с тим у вези истакао „фундаменталне промене“ које су, по његовом мишљењу, потребне. да се унесу у документ.

„Претпостављамо да је веома важно да се у списак традиционалних вредности уврсти помињање вере у Бога или верске вере, као и да се води рачуна о чињеници да су верска удружења органски део цивилног друштва, која би требало да учествује у државно- подржава програме и пројекте који имају за циљ очување и афирмацију традиционалних вредности“, рекао је он.

Према његовим речима, из документа у садашњој верзији не произилази да су верска удружења директно повезана са питањима традиционалних вредности руског друштва.

„У дијалогу нам је речено да је то само по себи разумљиво и подразумевано. Али чини ми се да живимо у добу у којем ствари које се подразумевају доводе до стварања проблема. Стога нам се и даље чини да оно што је имплицитно постављено треба да буде експлицирано у коначној верзији документа“, рекао је представник Руске православне цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Религијска уверења су формирала национални идентитет, традицију, вредности народа наше земље. Без навођења ове чињенице, разговор о очувању традиционалних вредности практично губи смисао. Сама идеја о традиционалним вредностима директно је повезана са верским традицијама. Она једноставно нема где да оде. Као културологу, ова теза ми је апсолутно очигледна“, објаснио је он.

Прочитајте још:  Преко деце врше промену свести србском народу

Легојда је истовремено нагласио да „црква дели принцип секуларизма као немешања државе и верских организација у њихове унутрашње ствари и сматра неприхватљивим сваку претњу дискриминацијом атеиста или нерелигиозних људи”.

У закључку је додао да регулаторни оквир Руске Федерације већ „има назнаке посебне улоге вере, верских организација у животу нашег народа“, а „Основи“, према његовим речима, морају да буду у складу са Уставом РФ. Руска Федерација, где се помиње Бог.
Вреди напоменути да су ту иницијативу већ подржали муслимани.

„Нацрт документа о коме се данас расправља тражен је у самом животу друштва и дуго се очекивао у контексту приметне деградације духовне и моралне сфере. Хиљадугодишња историја ислама и наших народа, наша књижевност, уметност, архитектура – све је прожето верским, духовним основама, и у том смислу би било врло исправно прописати и разјаснити синтагму „вера у Бог“ у нашем документу“, рекао је током дискусије председник Духовног сабора муслимана Русије (ДСМР) муфтија Албир Крганов.

У свом говору је истакао „повезаност и континуитет“ „пројекта о којем се разговарало са документом Светског руског народног савета (ВРНС) из 2011. године „Основне вредности – основа националног идентитета““, у којем је приближна листа основних вредности руског друштва је већ формулисана и предложена за широку дискусију. Одредбе овог документа би, према Крганову, могле да се користе у припреми новог нацрта.

„Изражавам чврсто уверење да је нови систем традиционалних руских духовних и моралних вредности у стању да уједини нашу мултинационалну, мултирелигијску земљу, ојача наше јединство и кохезију, одреди стратешке изгледе за стабилан и одржив развој нашег заједничког. Отаџбина“, закључио је муфтија.

Прочитајте још:  Пољски плаћеници у Украјини пале православна јеванђеља (ВИДЕО)

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *