Бисери Турковић смета застава Републике Српске

1
бисера турковић

(фото:Фехим Демир/ЕПА)

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић донела је одлуку којом запосленима у том министарству и дипломатско-конзуларним представништвима налаже обавезну употребу симбола БиХ (заставе, грба и химне) и прети санкцијама aко не поступе по њеном наређењу. Случајно или не, ту наредбу Турковићева је издала након што су пре три дана објављени снимци са састанака председнице Републике Српске Жељке Цвијановић у Швајцарској с представницима удружења која окупљају српску дијаспору у тој земљи, а на којима се могла видети и застава Републике Српске.

Сусретима Цвијановићеве с дијаспором, у чијем организовању није учествовала амбасада БиХ у Швајцарској, присуствовао је и амбасадор БиХ у тој земљи Борис Бронза, што је највероватније додатно разбеснело шефицу дипломатије БиХ.

Српски званичници немају дилему о томе шта највише смета Турковићевој.

„То што некоме у Сарајеву сметају симболи и обележја конститутивног, у овом случају српског народа, најбоље говори о националној мржњи, као и о дубоким и суштинским узроцима нефункционалности БиХ”, каже председница Цвијановић.

Она подсећа да су времена „насилног наметања решења по вољи само једног народа давно прошла” и поручује да „што пре то у Сарајеву схвате, то ће бити боље и за БиХ и за све народе и грађане који у њој живе”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да је одлука о употреби симбола БиХ тенденциозно усмерена против употребе заставе Републике Српске, јасно је и амбасадору БиХ у Москви Жељку Самарџији.

„Нема дилеме о томе шта је писац хтео да каже. Нама су добро познате међународне конвенције и како се истичу државни симболи земље коју представљамо и стварно нисмо првачићи да нас томе учи Бисера Турковић, након 25 година постојања постдејтонске БиХ”, каже Самарџија.

Прочитајте још:  Ово не може вечно: Сарајево покреће поступке који доказују да Босна и Херцеговина – не постоји

У изјави за Срну он је навео како „разна удружења грађана БиХ, па чак и неке заједничке институције у кабинетима, поред заставе БиХ, истичу и неуставну заставу (с љиљанима)”, па нико није тим поводом доносио неке подзаконске акте”.

Д.Станишић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бисери Турковић смета застава Републике Српске

  1. То је она скромна душа са 10 некретнина,што каже да су народи бих бесни без потребе кад је стандард у питању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *