Нови моменти: Антитела после заразе боље штите од вакцине

0

(University of Oxford/John Cairns via AP, File)

Број антитела опада и код претходно заражених и код вакцинисаних особа, али им се деловање побољшава само после инфекције, а не вакцинације, показало је истраживање израелског Медицинског центра Шеба.

Како је најављено резултати тог истраживања биће представљени на Европском конгресу клиничке микробиологије и инфективних болести у априлу, преносе израелски медији.

Истраживање, предвођено докторком Кармит Коен (Цармит Цохен), би могло да објасни зашто су претходно заражени пацијенти, како се чини, боље заштићени од нове инфекције ковидом-19 него они који су само вакцинисани.

Анализиран је имуни одговор код 130 опорављених пацијената током једне године и упоређен са 402 особе које су два пута имунизоване Фајзер вакцином, али никада нису имале ковид-19.

Откривено је да је број антитела месец дана после вакцинације виши него код оних који су се опоравили од болести. Тај број је међутим опао брже у групи вакцинисаних.

И мада је индекс авидности (квалитет перформанси антитела) у почетку већи код вакцинисаних него оних који су се опоравили од ковида-19, он се значајно не мења код вакцинисаних, али расте постепено код опорављених пацијента.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То би могло објаснити зашто ће се дупло вакцинисане особе које се никада нису заразиле ководом-19 вероватније суочити са инфекцијом после пола године.

Гојазни сада заштићенији

Студија је такође показала да су супротно очекивањима антитела опорављаних пацијената који спадају у групу гојазних с индексом масе тела 30 и већим виши у поређењу са оним испод 30 (прекомерне до нормалне тежине).

Гојазни људи који су ранији били заражени су зато боље заштићени од нове инфекције.

Прочитајте још:  Побегла је из Kине у САД да открије тајне о пореклу короне

Од свих опорављених пацијената код 42 (36 одсто) јавио се дуг ковид, укључујући утицај на ментално здравље (пет одсто), неорулошке (девет одсто), кардиоваскуалне (пет одсто) и респираторне (31 одсто) симптоме.

Аутори студије су закључили да, “иако се број антитела смањује временом и код пацијента опорављених од ковида-19 и вакцинисаних особа, квалитет антела се повећава после инфекције, а не после вакцинације”.

“Ти резултати пружају специфичне карактеристике имуног одговора које могу да објасне разлике у заштити од ковида-19 код претходни заражених и вакцинисиних људи”, закључује се у студији.

Бета / БиЗЛифе

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *