Вучић манипулише робовима, отима од сиромашних и даје богатима

1
председник Србије, србија

председник Србије Александар Вучић (Фото: Принтскрин)

Велике шпекулације Синише Малог

Иако је у Србији, званична годишња стопа инфлације 7,9 одсто, свако ко макар два пута годишње закорачи у продавницу, овај податак може да окачи мачку о реп. Скокови цена од 30 до 300 одсто у претходних годину дана очевидни су сваком ко чешће одлази у маркете, бутике, плаћа рачуне, купује енергенте, грађевински материјал…

Близина избора и бизарна напредњачка поткупљивачка нарав наговештавали су да ћемо у праскозорје изборне кампање слушати хвалоспеве о економској успешности Србије, и срцепарајућој бризи за стандард грађана и радника.

Отуда нам је, између осталог, доказани плагијатор, Синиша Мали, који је на привременом раду у Влади Србије, а на функцији министра финансија, у септембру саопштио да ће од 1. јануара 2022. бити повећана минимална цена рада за 9,4 одсто и да ће износити 35.012 динара.

Његов државни секретар, Саша Стевановић месец дана касније саопштио је да је у буџету за 2022. годину планирано повећање плата у јавном сектору од седам до осам одсто (за здравство, војску и социјалне службе осам, за остале седам одсто).

Формулисано кроз номиналне износе ово симболично повећање би запосленима који имају плату од око 50 хиљада динара додало 3-4 хиљаде месечно. Колико ово „повећање“ заиста успева да окрпи разорен стандард грађана не треба доказивати јер свако ко поштено покушава да преживи у овој земљи, одговор и те како зна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, овога пута реч је о манипулацији и охолости ове власти које се преламају над главама људи који зарађују тек основну загарантовану цену рада, 35 хиљада динара месечно. Таквих је у Србији више од 400 хиљада по анализи Фискалног савета, а по процени неких стручњака и много више. У јавном сектору број радника који примају минималну зараду мањи је од броја у привреди, али није реч о малом и занемарљивом броју људи. Тек се тај податак не може лако наћи.

Прочитајте још:  УТИЦАЈНИ ТВИТЕРАШ ДРУГОСРБИЈАНАЦ УХАПШЕН СА ЈОШ 9 ПЕДОФИЛА: Откривени сви детаљи ужаса, размењивали слике деце!

Елем, за запослене у јавном сектору који примају минималну плату, тзв. минималац, плата није повећана. Њима је повећана минимална цена рада, па су они изједначени са осталим запосленим из других делатности. Неко би рекао да су нешто добили, оглодак рецимо, али одлука да се плате повећају у јавном сектору на њих се није применила, као да они нису део јавног сектора. Сви запослени у јавном сектору сем оних са минималним примањима добили су повећање од седам одсто, а радници са минималним примањима нивелисани су са другим делатностима. Тако је Министарство финансија спровело своје мере повећања зараде. Међутим, крајем прошле године, док је преко медија широкогрудо најављивао повећања плата, Мали није широким масама то објаснио. Чини се да је управо хтео да створи утисак да ће нешто да дâ, а да у пракси то избегне.

Практично, власт Александра Вучића донела је одлуку да симболично повећа цену минималца у Србији, а такође је донела и одлуку да повећа плате у јавном сектору за запослене који примају веће износе од минималца. Али, то није тако саопштила него је манипулацијом и пропагандом стварала слику да се ради о два одвојена, независна повећања: о повећању минималне цене рада; и повећању платâ. У пракси, применили су мере које им више одговарају не хотевши да раднике јавног сектора са минималним платама третирају као и остале повећавајући им плату, него су сматрали да су они већ добили довољно повећањем минималне цене рада.

Ове шпекулантске и недоличне радње, које сасвим приличе лику и делу доказаног плагијатора показују и бизаран ниво охолости напредњака јер се тичу радника са најнижим примањима, примањима нижим од оних која су потребна за минималну потрошачку корпу. Осим тога, како је за новембар 2021. године званично објављено да просечна плата у јавном сектору износи око 75 хиљада динара, може се само претпоставити колико велике плате имају руководиоци или тзв. менаџери, кад су и поред минимално плаћених радника чије су плате 35, „набуџили“ просечну плату од 75 хиљада динара.

                                           Табаковић пре и после власти

Примера ради, гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, колегиница Синише Малог по много чему, узима месечну плату од 680 хиљада динара. Повећање које следује јавном сектору од седам одсто, а примењује се од 1. јануара о.г. доноси гувернеру повећање од 47 хиљада. Само повећање астономске плате које ће Јоргованка добити износи око 130 одсто износа минималца у Србији. Њена месечна плата износи 20 месечних плата минимално плаћених робова у Србији.

Прочитајте још:  Црква разматра да искључи Млађу Ђорђевића, Ивановића, Кесића

Тако је Вучићев режим још једном доказао да отима од сиромашних и даје богатима, све време лажући наивне да брине о обичном човеку, добробити, друштву и држави. У својих десет година власти напредњаци су били једино успешни у сопственом тајкунизовању. Постали су странка тајкуна која је своје богатство одрала са леђа грађана, захваљујући подршци што наивних, што глупавих бирача.

Карикатура: Слободне новине

Славко Живанов/Између сна и јаве/Борба за истину

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *