И после свих могућих фијаска, Вучићеви ковидаши настављају са старом причом

0

Вакцинација (Фото: Јутјуб)

Ковид амбуланта у оквиру Војномедицинског центра Нови Београд отворена је у јулу 2020. године. У том периоду је прегледано више од 16.000 пацијената и урађено око 7.000 брзих антигенских тестова. Специфичност амбуланте је рад који је од самог почетка организован тако да сваки пацијент на једном месту прође комплетну дијагностику и добије одговарајућу терапију.

Потпуковник др Предраг Радоњић, заменик управника ВМЦ Нови Београд, наглашава ангажованост особља ковид амбуланте која ради сваког дана укључујући и викенде и додаје да је вакцинација једини начин борбе против пандемије.

– Кад је почела вакцинација онда је највећи део људи вакцинисан, што је препорука и за пацијенте и што нам је добродошло. Овај вирус је специфичан и дешава се да прође и код људи који су вакцинисани, али свакако све мере заштите које су прописане како светским тако и неким нашим протоколима се овде поштују и на тај начин покушавамо да се сви заштитимо у мери у којој је наравно могуће. Вакцинација је једини прави начин борбе против ове пандемије, да што пре сви завршимо ову борбу и да се вратимо нормалном животу – истиче др Радоњић.

Ковид амбуланта припада Центру Војномедицинских установа и смештена је у оквиру ВМЦ Нови Београд који све време епидемије ради и са пацијентима који нису заражени корона вирусом. Војни осигураници који имају симптоме ковида у тој амбуланти могу проверити да ли су и заражени, а у случају да тест буде позитиван, а клиничка слика блага, војни лекари даће им одговарајућу терапију и савете.

Прочитајте још:  Шеф СЗО је најавио пораст инциденције коронавируса у скоро 70 земаља

– Радно време амбуланте је од 08.00 до 19.00 часова радним данима и од 09.00 до 16.00 часова викендом. Наши пацијенти иначе на прегледе долазе без заказивања. Дакле, сви војни осигураници који имају симптоме суспектне на ковид инфекцију, долазе у ковид амбуланту, јављају се тријажном делу где раде медицински техничари који узимају анамнестичке податке – каже Мирјана Тасић, главна медицинска сестра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она наглашава да се затим пацијенти упућују на брзо антигенско тестирање, а по налогу лекара се раде лабораторијске анализе и рендгенски снимак плућа.

– Укупан број учињених анализа у лабораторијској, нашој ковид амбуланти је око 25.000 – истиче координаторка војне ковид амбуланте Весна Татомировић и додаје да је само у јануару урађено 300 рендгенских снимака плућа. Према њеним речима лабораторија ради и анализе комплетне крвне слике и специфичних индикатора попут ЦРП.

Нови талас омикрон соја вируса, према речима наших саговорника, утицао је да се повећа број оболелих и у дечијем узрасту.

– Сва деца буду комплетно обрађена, добију терапију која је потребна и упућују се кући. Ако су позитивна иду у изолацију, а ако су негативна такође добију адекватну терапију и јављају се свом лекару – каже педијатар др Мирослава Вукашиновић Драгишић и објашњава да се са сваким дететом поступа на основу лабораторијских анализа и резултата прегледа.

Заједничка порука лекара и медицинског особља ковид амбуланте ВМЦ Нови Београд је да искључиво вакцинација представља прави начин заштите становништва од последица епидемије ковида. Са њихове тачке гледишта имунизацијом је једино могуће спречити ширење пандемије и тежих облика болести.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *